Jak powstaje chleb - Ogólnopolski Tydzień Karier
2018-10-30 10:00:00(ost. akt: 2018-10-29 11:10:29)
Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Niechłoninie obchodzono Święto Chleba. Z tej okazji dzieci z Punktu Przedszkolnego „Motylki” wraz z kl. V przygotowały dla uczniów smaczną niespodziankę.
Najpierw przedszkolaki poznały historię jak powstaje chleb, czyli od ziarenka do bochenka. Następnie wraz ze starszymi kolegami zmierzyli się z zadaniem upieczenia chleba. Czasem w życiu zdarza się tak że nie wszystko wychodzi po naszej myśli. Tak też zadziało się u nas. Pierwszy chleb nie wyszedł. Ale nie straciliśmy nadziei i ochoczo zabraliśmy się ponownie do pracy. Kolejne podejście okazało się sukcesem i cała szkoła mogła rozkoszować się cudownym zapachem pieczonego chleba.
![](https://m.wm.pl/2018/10/n/img20181017084507-1540442269-504501.jpg)
Dziś możemy kupić niezliczone masła, margaryny w sklepie. A jak powstaje masło? Każdy przedszkolak już wie, że ze śmietanki można je ubić raz dwa. Potem wystarczy odcisnąć w ściereczce i posmarować smakowitą kromkę chleba którą wcześniej upiekliśmy.
![](https://m.wm.pl/2018/10/n/44471196-1208619555945196-1646866129743773696-n-504502.jpg)
Następnego dnia wchodząc do szkoły każdy mógł skosztować naszych wyrobów. Działania te były również dobrą okazją do poznania zawodów rolnika, piekarza, nauczyciela… a wszystko z okazji Ogólnopolskiego Tygodnia Karier, który trwał od 15 – 19 października. W tej akcji brała udział cała Szkoła. W każdej z klas znalazła się gazetka związana z tematem zawodów oraz zostały poprowadzone prelekcje i spotkania z ich przedstawicielami.
![](https://m.wm.pl/2018/10/n/img20181017084507-1540442269-504501.jpg)
Dziś możemy kupić niezliczone masła, margaryny w sklepie. A jak powstaje masło? Każdy przedszkolak już wie, że ze śmietanki można je ubić raz dwa. Potem wystarczy odcisnąć w ściereczce i posmarować smakowitą kromkę chleba którą wcześniej upiekliśmy.
![](https://m.wm.pl/2018/10/n/44471196-1208619555945196-1646866129743773696-n-504502.jpg)
Następnego dnia wchodząc do szkoły każdy mógł skosztować naszych wyrobów. Działania te były również dobrą okazją do poznania zawodów rolnika, piekarza, nauczyciela… a wszystko z okazji Ogólnopolskiego Tygodnia Karier, który trwał od 15 – 19 października. W tej akcji brała udział cała Szkoła. W każdej z klas znalazła się gazetka związana z tematem zawodów oraz zostały poprowadzone prelekcje i spotkania z ich przedstawicielami.
(IP)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)