Zagrożenie ASF nadal trwa

2018-05-09 12:00:00(ost. akt: 2018-05-09 11:53:59)

Autor zdjęcia: Szymon Wyrostek

Wojciech Kościński, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Działdowie przestrzega hodowców trzody chlewnej przed zagrożeniem rozpowszechniania się choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF). Na terenie naszego powiatu znajduje się 600 hodowli.
Pod względem liczby stad w województwie warmińsko - mazurskim powiat działdowski zajmuje trzecie miejsce, za powiatami nowomiejskim i Iławskim.
- W tej chwili czynnikiem zagrożenia są zakażone dziki, ale również i lekkomyślne postępowanie ludzi - wyjaśnia Wojciech Kościński.
Od lutego 2014 roku do chwili obecnej odnotowano 2005 przypadków choroby afrykańskiego pomoru świń u dzików na terenie województw: podlaskiego, lubelskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego. Natomiast w obecnym roku wykryto już 1107 przypadków ASF, z czego na terenie naszego województwa (powiaty: braniewski, bartoszycki, ełcki i piski) 95 przypadków.
- Ta duża liczba wiąże się z bardzo intensywnym poszukiwaniem padłych dzików - wyjaśnia Wojciech Kościński. Im szybciej znajdzie się padłego, zakażonego dzika tym mniejsze prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się choroby. Rolnicy - hodowcy muszą mieć świadomość, że należy chronić własne pogłowie i gospodarstwo przed wprowadzeniem wirusa - dodaje.
Aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się ASF od kilku tygodni na terenie całego kraju, jak również powiatu działdowskiego trwają kontrole weterynaryjne, mające na celu kontrole gospodarstwa pod względem jego bezpieczeństwa przed wniknięciem wirusa na jego teren. Kontrolowane są następujące wymagania wynikające z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 roku w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zmienionego rozporządzeniem z dnia 9 lutego 2018 r, pozycja 360.
- Oczywiście podczas kontroli sprawdzane są również wymogi dotyczące identyfikacji i rejestracji świń. Od tego rozpoczyna się każda kontrola gospodarstwa a więc prawidłowej rejestracji siedziby stada w ARiMR , terminowego zgłoszenia oznakowania świń w ARiMR oraz prowadzenia księgi rejestracji trzody chlewnej - kończy Wojciech Kościński, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Działdowie.


Wymagania dla gospodarstw z zakresu bioasekuracji ASF, w których utrzymywane są świnie:
- karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
- prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
- zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
- utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
- sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
- zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym.

W gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, obowiązuje również zakaz:
- wnoszenia i wywożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF,
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt,
- karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
- wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.

Główny Lekarz Weterynarii przypomina
Afrykański pomór świń (ASF) występuje w Polsce od lutego 2014 roku.
To śmiertelna, zakaźna oraz zaraźliwa choroba świń oraz dzików. Nie zagraża życiu i zdrowiu człowieka. Powoduje jednak znaczne straty dla właścicieli świń oraz dla producentów mięsa wieprzowego.
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka, może osiągać nawet do 42 stopni Celsjusza, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia (niekoniecznie), przekrwienia lub zasinienia mogą wystąpić na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej. Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem informacji o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń – właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w gospodarstwie.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5