Kreatywne warsztaty z udziałem uczniów II Liceum Ogólnokształcącego w Działdowie [zdjęcia]
2018-01-10 13:48:03(ost. akt: 2018-01-10 10:00:21)
W II LO pomagamy wszystkim uczniom w zdobywaniu wartościowych doświadczeń szkolnych, rozwijaniu współpracy i braniu odpowiedzialności za świat wokół — mówi nauczycielka chemii Marta Kowalska.
— Dbamy o to, żeby zwykłe lekcje wspierane były ciekawymi przedsięwzięciami — dodaje pani Marta. — 5 stycznia uczniowie klasy medycznej wzięli udział w laboratoriach na temat składu chemicznego i wartości odżywczej mleka i przetworów mlecznych. Zajęcia poprowadziła Anna Garczewska-Murzyn - redaktor merytoryczny Przeglądu Mleczarskiego, która przyjechała do naszej szkoły na zaproszenie dyrektora Zespołu Szkół nr 2 im Jana Pawła II Wiesława Smereczyńskiego. Na laboratoria zostali zaproszeni uczniowie Zespołu Szkół im Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Podczas zajęć młodzież dowiedziała się wielu ciekawostek na temat mleka, przemian fizykochemicznych w nim zachodzących oraz produktów mleczarskich uzyskiwanych na drodze fermentacji mlekowej. Spotkanie to tylko część warsztatów przeznaczonych dla licealistów.
Udział w tym projekcie to świetna okazja do poznania zagadnień, których nie ma w programie szkolnym. To także doskonała zabawa, która poszerza horyzonty i pokazuje jakie możliwości daje wiedza poznana w książkach przeniesiona do laboratorium badawczego. Wszyscy z wielkim zainteresowaniem uczestniczyli w zajęciach.
Udział w tym projekcie to świetna okazja do poznania zagadnień, których nie ma w programie szkolnym. To także doskonała zabawa, która poszerza horyzonty i pokazuje jakie możliwości daje wiedza poznana w książkach przeniesiona do laboratorium badawczego. Wszyscy z wielkim zainteresowaniem uczestniczyli w zajęciach.
— Serdecznie dziękujemy pani Annie Garczewskiej-Murzyn za ciekawe zajęcia i zapraszamy do odwiedzania naszej szkoły — podsumowuje Marta Kowalska.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez