Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia

2017-08-19 15:00:00(ost. akt: 2017-08-18 13:21:45)
ilustracja do treści

ilustracja do treści

Autor zdjęcia: Karol Wrombel


W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Okres grzybobrania zaczął się na dobre. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie przypomina o podstawowych zasadach zbierania grzybów.


Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych. 

Nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych.

Grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków czy łubianek. W torebkach foliowych, plastykowych wiaderkach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą wytworzyć się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.



Unikać należy podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne.




Nie oceniamy grzybów na podstawie smaku (np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak ).



Nie wierzymy starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, łożonych do potrawy sporządzonej z grzybów co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków niejadalnych czy trujących.



Pamiętajmy, że od wiosny do jesieni owocuje muchomor sromotnikowy, często mylony z gołąbkiem zielonym, kanią lub gąską żółtą, zwaną zielonką. 
Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami.

Już owocniki średniej wielkości tych muchomorów mogą stanowić dawkę śmiertelną.





Objawy, które występują przy zatruciu grzybami: bóle głowy
bóle brzucha, nudności, biegunka.

W przypadku wystąpienia tych objawów po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki potrawy, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów należy zabezpieczyć w celu przekazania ich do badania diagnostycznego, które określi gatunek grzyba, który spowodował zatrucie, co pozwoli na szybsze




 podjęcie leczenia.


Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa.
Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Nie także można zapomnieć, że w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności.
Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. 



Zasady zbierania grzybów

- Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.


- Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy.
- Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.


- Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy, ponieważ w ten sposób zabezpieczamy grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.





Charakterystyka grzybów



Grzyby z rurkami



Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby z rurkami czyli jadalne, które na spodniej stronie kapelusza mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby powodujące zaburzenia pokarmowe lub grzyby niejadalne jak goryczak żółciowy , mylnie nazywany „szatanem”.



Grzyby z blaszkami



Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy. 

Pamiętajmy, że po zatruciu muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę
do lekarza może uratować choremu życie.


Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym.

Zasady przyrządzania i spożywania grzybów



Grzyby są potrawą ciężko strawną, dlatego nie podajemy ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom z chorobami układu pokarmowego.

Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po przygotowaniu.

Nie wolno przechowywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ szybko się psują i szybko powstają w nich substancje trujące.





Informacja: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie




Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5