Warsztaty kulinarne i hotelarskie w Zespole Szkół w Malinowie
2016-06-14 14:42:55(ost. akt: 2016-06-14 17:49:34)
2 i 6 czerwca, w Zespole Szkoł im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, odbyły się warszaty kulinarne i hotelarskie, przeprowadzone głównie z myślą o uczniach szkół gimnazjalnych. Pomysłodawcy warsztatów postawili sobie za cel integrację szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.
Najlepszym sposobem na osiągnięcie integracji międzyszkolnej jest wspólne działanie, wspólne pokonywanie problemów. Jak się okazuje gotowanie to wcale niełatwa sprawa, podobnie jak prowadzenie recepcji. W warsztatach przygotowanych przez nauczycieli i uczniów ZS Malinowo wzięli udział uczniowie z siedmiu gimnazjów – działdowskiej Jedynki oraz Dwójki, Kozłowa, Narzymia, Iłowa, Gródek oraz Burkatu.
Trochę na sportowo
Gimnazjalistów powitał dyrektor szkoły Piotr Dercz, po czym zaprosił gości do uczestnictwa w pokazie skoków narciarskich na tak zwanej Małej Krokwi. Skoki są tradycją Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny już od kilku lat i niezmiennie cieszą się ogromną sympatią młodych uczestników zabawy.
Trochę na sportowo
Gimnazjalistów powitał dyrektor szkoły Piotr Dercz, po czym zaprosił gości do uczestnictwa w pokazie skoków narciarskich na tak zwanej Małej Krokwi. Skoki są tradycją Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny już od kilku lat i niezmiennie cieszą się ogromną sympatią młodych uczestników zabawy.
— Trzeba mimo wszystko dużej odwagi aby zjechać na mokrej szmacie z poustawianych niemal na sztorc ławek, nawet mając świadomość, że jest się asekurowanym — mówi ze śmiechem Mirosław Łukaszewski, nauczyciel WF-u i pomysłodawca tej nietypowej dyscypliny sportowej.
Na słodko i na gorąco
Po dawce sportowych emocji gimnazjaliści mieli czas na zwiedzenie szkoły, obejrzenie pokazu obsługi synchronicznej czy przyjrzenie się scenkom prezentującym pracę recepcji, a następnie kosztowali gofry i naleśniki, przygotowane przez uczniów ZS Malinowo.
Po dawce sportowych emocji gimnazjaliści mieli czas na zwiedzenie szkoły, obejrzenie pokazu obsługi synchronicznej czy przyjrzenie się scenkom prezentującym pracę recepcji, a następnie kosztowali gofry i naleśniki, przygotowane przez uczniów ZS Malinowo.
— Wszystkim bardzo smakowały nasze specjały. Najlepszy dowód to to, że nic nie zostało — powiedziała Karolina Wacławska, uczennica klasy 2klasy technikum w ZS Malinowo, pokazując opróżnione do czysta półmiski.
Dekorowanie, zdobienie i pieczenie
Gimnazjaliści mogli również samodzielnie, oczywiście pod okiem nauczycieli z ZS Malinowo, przekonać się, że tworzenie kulinarnych przysmaków wcale nie jest takie proste. Mieli do wyboru kilka propozycji warsztatów; pieczenie pizzy, robienie naleśników i wypieków z ciasta francuskiego, dekorowanie tortów oraz carving czyli sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach wywodzącą się z Dalekiego Wschodu. Emocjom i zaangażowaniu nie było końca a goście byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy.
Gimnazjaliści mogli również samodzielnie, oczywiście pod okiem nauczycieli z ZS Malinowo, przekonać się, że tworzenie kulinarnych przysmaków wcale nie jest takie proste. Mieli do wyboru kilka propozycji warsztatów; pieczenie pizzy, robienie naleśników i wypieków z ciasta francuskiego, dekorowanie tortów oraz carving czyli sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach wywodzącą się z Dalekiego Wschodu. Emocjom i zaangażowaniu nie było końca a goście byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy.
— Warsztaty kulinarno–hotelarskie w naszej szkole to przedsięwzięcie innowacyjne i jak się okazało bardzo trafne. Po raz pierwszy mieliśmy okazję gościć w naszej szkole jednocześnie taką ilość gimnazjalistów — mówi Iwona Szulc, jedna z organizatorek całego przedsięwzięcia. — Wspólne warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę i jednocześnie świetną zabawą tak dla uczniów ze szkół gimnazjalnych, jak uczniów z naszej szkoły oraz dla nauczycieli. Jednocześnie młodzi ludzi mieli okazję dowiedzieć się jak wygląda nauka w naszej placówce oświatowej i w przyszłości praca w wyuczonym u nas zawodzie – dodaje nauczycielka.
Anna Barbara Czuraj-Struzik
dzialdowo@gazetaolsztynska.pl
dzialdowo@gazetaolsztynska.pl
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez