Bakłażany w sosie pomidorowym

2015-08-10 09:31:09(ost. akt: 2015-08-10 09:31:37)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Bakłażany w sosie pomidorowym to niezastąpiony posiłek w czasie upałów.
Składniki: 1 bakłażan, 4 dojrzałe twarde pomidory, listki bazylii, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki

Bakłażany umyć, odkroić końcówki, nie obierać. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, potem na plastry grubości 1 cm. Przełożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 20 min., aby odsączyć gorzkawy sok, po czym opłukać i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić bakłażany, obsmażyć z obu stron i wyjąć.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, grubo pokroić. Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na małym ogniu na patelni w łyżeczce masła i łyżce oliwy. Dodać pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Dusić intensywnie ok. 5-6 minut. Dodać bakłażany, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze dusić ok. 10 minut, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i bazylię. Smakuje z bagietką.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5