Risotto z borowikami

2015-08-03 09:36:34(ost. akt: 2015-08-03 09:40:27)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Pyszne, kremowe, o zapachu leśnych grzybów.
Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100ml białego wina, 1/2 litra wywaru warzywnego, 30dag borowików, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu, natka pietruszki

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby i smażyć ok. 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, łyżkę masła, smażyć chwilę. Dodać ryż i mieszać, aż ziarna ryżu staną się przeźroczyste. Polać winem białym i odparować wodę. Następnie stopniowo dolewać do ryżu gorący bulion i mieszać wszystko. Kolejną porcję bulionu można wlać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkiem wchłonięta przez ryż. Rondel cały czas ma być odkryty, bo bulion powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować. Czynność powtarzać do chwili , aż ziarenka będą ugotowane, a jednocześnie sprężyste, czyli al dente.

Przełożyć grzyby do rondla z ryżem, dodać pozostałe masło, parmezan,wymieszać wszystko, mocno podgrzać, jeżeli trzeba , doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. I gotowe! Pięknie pachnie!

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5