Dania z dyni. Dżem, jajecznica i budyń

2016-10-06 11:16:02(ost. akt: 2016-10-06 12:19:35)
Pajda chleba z masłem i dżemem z dyni.

Pajda chleba z masłem i dżemem z dyni.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Co zrobić z dyniami, które wyrosły w naszych ogródkach? W tym roku są wyjątkowo dorodne. Szkoda aby się marnowały. Oto trzy nasze propozycje. Sprawdzone w praktyce.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni

Nasze doniesienia o dyniach-olbrzymach skłoniły czytelników do podzielenia się z nami przepisami na dania z dyni lub z dynią. Okazuje się, że wielu domach z dyni przygotowuje się wiele różnych posiłków.


Wszystkie publikowane niżej przepisy zostały sprawdzone w praktyce przez autora tej publikacji.

1. DŻEM Z DYNI
(przepis pani Doroty Bancerz z Bartoszyc)

Składniki:
3 kg obranej i oczyszczonej dyni pokrojonej w kostkę
1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
1,2 kg cukru
sok z jednej cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
4 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 obrane pomarańcze pokrojone w kostkę
1 żelfix 3:1

Przygotowanie:
Dynię, jabłka, cynamon i goździki wrzucić do garnka, dodać niewielką ilość wody i gotować pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodać pomarańczę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i gotować jeszcze 5 min.

Wyjąć goździki i zmiksować, dodać cukier, żelfix (lub podobny preparat zagęszczający) i mieszać aż cukier się rozpuści. Dżem nakładać do słoików i pasteryzować 12 min.


2. BUDYŃ Z DYNIĄ
(przepis Andrzej Grabowskiego)

Składniki:
3/4 szklanki pokrojonej dyni
2-3 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
budyń śmietankowy lub waniliowy

Przygotowanie
Kawałki dyni w naczyniu zasypać cukrem i gotować aż zmiękną. Dolać do naczynia szklankę mleka i doprowadzić do wrzenia a następnie dokładnie zmiksować zawartość naczynia. Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka i dodać do naczynia ze zmiksowaną dynią. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.


3. JAJECZNICA Z DYNIĄ
(Przepis żony pana Tadusza Adamajtisa z Bartoszyc)

Składniki:
Kawałki dyni (ilość zależy od planowanej objętości)
Jaja
Przyprawy (sól pieprz)
Masło

Przygotowanie:
Łyżke stołową masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy kawałki dyni (najlepiej pocięte w płatki) i smażymy do zeszklenia się warzyw. Dodajemy sól i pieprz (zależnie od upodobań można dodać także inne przyprawy) i smażymy dalej do momentu aż kawałki dyni lekko zbrązowieją. Dodajemy jaja i mieszamy je z dynią na patelni lub jaja wcześniej roztrzepujemy i dopiero dodajemy na patelnię.


Życzę smacznego!

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl



Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5