Święcenie wielkanocnych pokarmów
2016-03-26 14:00:06(ost. akt: 2016-03-26 14:13:34)
Setki koszyczków wypełnionych jajami, chlebem, wędlinami, ciastem, z solniczkami i tartym chrzanem przynoszone były do kościoła w Bisztynku po to, aby kapłan je poświęcił. To wielkosobotnia tradycja nieznana kiedyś na Warmii.
Koszyczek ze "święconym" lub "święconką" zawiera jaja, chleb, sól, baranka wykonanego z cukru, masła lub ciasta, wędlinę, chrzan. Czasem dodawane są do koszyczka kawałki ciasta, sera oraz przyprawy.
Zawartość koszyczka jest różna dla różnych regionów Polski, ale jaja, czyli symbol nowego życia, są zawsze.
Co ciekawe na Warmii w okresie przed II wojną światową nie był znany zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę.
Wielkanocne śniadanie w polskiej tradycji zaczyna się od dzielenia się poświęconymi jajami.
Dziś obserwowaliśmy obrzęd święcenia pokarmów w kościele w Bisztynku. Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii.
Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez