Świąteczny kurczak nadziewany
2015-11-19 11:45:00(ost. akt: 2015-11-19 11:44:20)
Agnieszka Kobryń z Bisztynka na święta Bożego Narodzenia (i nie tylko) piecze kurczaka. Kurczaka luzowanego i nadziewanego.
SKŁADNIKI: 1 kurczak ok. 2 kg, 50 dkg mięsa mielonego, 1 kajzerka, pół cebuli, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, szczypta rozmarynu, sól, pieprz, 2 wątróbki drobiowe, (można też według uznania dodawać natkę pietruszki, paprykę kolorową albo np. pieczarki).
SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka najpierw luzujemy, czyli pozbawiamy kości. Nacieramy odrobiną przyprawy typu kucharek lub vegeta od środka i na zewnątrz. Kurczaka wkładamy do miski, polewamy oliwą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Przygotowujemy farsz: Cebulę podsmażamy, mięso mielone oraz mięso wycięte przy luzowaniu kurczaka, jego piersi i wątróbkę mielimy (lub siekamy) i łączymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do smaku, dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę i mieszamy.
Farszem napełniamy kurczaka. Można w farsz włożyć 2 wcześniej ugotowane jajka. Kurczaka spinamy wykałaczką lub zszywamy. Wkładamy w rękaw do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę, po czym rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 30 minut polewając sosem z pieczenia, co kilka minut, aż się skórka zrumieni.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim kurczaka na kilkanaście minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce, przed podaniem kroimy w plastry.
A tak na marginesie - mięsa mielonego może być więcej, wtedy mając więcej farszu kurczak jest dorodniejszy.
Smacznego!
Agnieszka Kobryń
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez