Pyszne jedzonko barwnymi kwiatami ozdobione
2021-07-09 17:40:44(ost. akt: 2021-07-09 17:52:31)
W czerwcu rozpoczął się projekt z dotacją Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie, zatytułowany „Kwiaty jadalne w tradycyjnej kuchni polskiej i obecnej”. W gminnym Ośrodku Kultury w Biskupcu podsumowano warsztaty.
Warsztaty były realizowane w 12 miejscowościach gminy Biskupiec, które dysponują świetlicą wiejską i kuchnią. Zajęcia prowadziła pani Roksana Jarząb, doświadczony instruktor i profesjonalny kucharz. Panie poznały różne techniki kulinarne z wykorzystaniem kwiatów jadalnych np. marynowanie kwiatów magnolii lub malwy, kwiaty w galarecie, kwiaty zapiekane w cieście czy też przygotowywanie cukru kwiatowego z lilaka lub fiołków wonnych. Koła Gospodyń Wiejskich które odbyły już warsztaty mówią, że korzystają ze zdobytej wiedzy i na własną rękę przygotowują potrawy w domu. Właśnie takie umiejętności są doskonałą okazja, by „błysnąć” przygotowując domową imprezę, bądź rodzinną gościnę.
W Gminnym Ośrodku Kultury w Biskupcu odbyło się podsumowanie warsztatów kulinarnych. Łącznie odbyło się 12 spotkań na świetlicach wiejskich w miejscowościach: Sumin, Podlasek, Łąkorz, Wielka Tymawa, Krotoszyny, Wonna, Osetno, Lipinki, Słupnica, Gaj, Piotrowice oraz Klubie Seniora z Biskupca.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały piękne i przepyszne dania z dodatkiem kwiatów jadalnych. Inspirowały się potrawami, które stworzyła wcześniej pani Roksana Jarząb.
Syto zastawiony stół cieszył oko pięknymi kolorami.
W spotkaniu podsumowującym udział wzięły uczestniczki projektu, przedstawiciele Urzędu gminy w Biskupcu, a także sołtysi wsi z miejscowości, gdzie przeprowadzono warsztaty.
— Wszyscy byli zachwyceni aranżacją oraz smakiem potraw — podsumował Arkadiusz Dobek, wójt gminy Biskupiec..
Koordynatorką projektu była Ewa Adamczak, szefowa Gminnego Ośrodka Kultury w Biskupcu.
W Gminnym Ośrodku Kultury w Biskupcu odbyło się podsumowanie warsztatów kulinarnych. Łącznie odbyło się 12 spotkań na świetlicach wiejskich w miejscowościach: Sumin, Podlasek, Łąkorz, Wielka Tymawa, Krotoszyny, Wonna, Osetno, Lipinki, Słupnica, Gaj, Piotrowice oraz Klubie Seniora z Biskupca.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały piękne i przepyszne dania z dodatkiem kwiatów jadalnych. Inspirowały się potrawami, które stworzyła wcześniej pani Roksana Jarząb.
Syto zastawiony stół cieszył oko pięknymi kolorami.
W spotkaniu podsumowującym udział wzięły uczestniczki projektu, przedstawiciele Urzędu gminy w Biskupcu, a także sołtysi wsi z miejscowości, gdzie przeprowadzono warsztaty.
— Wszyscy byli zachwyceni aranżacją oraz smakiem potraw — podsumował Arkadiusz Dobek, wójt gminy Biskupiec..
Koordynatorką projektu była Ewa Adamczak, szefowa Gminnego Ośrodka Kultury w Biskupcu.
Stanisław R. Ulatowski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez