Plenerowy festiwal chleba w Łąkorzu
2021-07-04 20:57:07(ost. akt: 2021-07-04 21:04:35)
Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu zorganizowało VII Festiwal Chleba Ziemi Lubawskiej. Jednym z elementów imprezy był konkurs na chleb wypieczony według lokalnego przepisu.
Jak twierdzi Jan Ostrowski z Łąkorza, prezes stowarzyszenia i kustosz Muzeum Lokalnego, celem konkursu było upowszechnianie tradycji domowego wypieku chleba i wymiana doświadczeń w zakresie wykonania tradycyjnego chleba. — Uczestnicy festiwalu chleba powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wypieków, w oparciu o regionalne tradycje — uważa Jan Ostrowski.
Do konkursu zgłoszonych zostało 5 chlebów, które oceniło jury. Po zapoznaniu się z walorami wypieków jury uznało, że pierwsza lokatę otrzyma chleb przygotowany przez Agnieszkę Janiszewska z Laseczna k. Iławy. Drugie miejsce przyznano Wiesławie Grochowskiej z Bielic, a trzecie Beacie Ulińskiej z Krzemieniewa, Czwarte miejsce przypadło Katarzynie Śwideckiej z Radomna. Wyróżniono Magdalenę Florenc – Karwowską z Olsztyna, dawną mieszkankę Łąkorza. Nagrody uczestniczkom konkursu wręczali Zbigniew Ziejewski, poseł na Sejm RP oraz Jerzy Czapliński, wicestarosta powiatu w towarzystwie Jana Ostrowskiego.
Festiwal miał formę małego festynu o zabarwieniu ludowym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty chlebowe, które prowadzili Beata i Witold Tomaszewscy z Dąbrowy Chełmińskiej. Jarosław Mączkowski, reprezentujący nowomiejska Manufatkturę Zawodów Dawnych uczył chętnych toczenia naczyń na kole garncarskim, na stoisku obok odbywały się warsztaty szycia maskotek i innych gadżetów z tkanin. Miłośnicy staroci mogli uzupełnić swoje kolekcje lub zapoznać się z historycznymi przedmiotami.
Na imprezie wystąpił niezawodny zespół Antoniego Bałaszewicza z Lipinek, doskonale wpisujący się w atmosferę imprez organizowanych w łąkorskim muzeum. Oprócz seniora – lidera kapeli zagrali Tadeusz Napiórkowski, Szymon i Zuzanna Lenga. Mini koncert dała wokalistka Weronika Starościak.
— Festiwal uważam za udany i za pośrednictwem „Gazety Nowomiejskiej”, która patronuje naszym przedsięwzięciom, dziękuję wszystkim zaangażowanym w organizację festiwalu. Dziękuję Zdzisławowi Przyborowskiemu, właścicielowi Młyna w Rynku, patronowi naszego festiwalu, który dostarczył mąkę i firmie Swojska Baba z Nowego Miasta za degustację. Do zobaczenia za rok na kolejnej imprezie w Łąkorzu — powiedział Jan Ostrowski, koordynator festiwalu chleba.
Stanisław R. Ulatowski
Do konkursu zgłoszonych zostało 5 chlebów, które oceniło jury. Po zapoznaniu się z walorami wypieków jury uznało, że pierwsza lokatę otrzyma chleb przygotowany przez Agnieszkę Janiszewska z Laseczna k. Iławy. Drugie miejsce przyznano Wiesławie Grochowskiej z Bielic, a trzecie Beacie Ulińskiej z Krzemieniewa, Czwarte miejsce przypadło Katarzynie Śwideckiej z Radomna. Wyróżniono Magdalenę Florenc – Karwowską z Olsztyna, dawną mieszkankę Łąkorza. Nagrody uczestniczkom konkursu wręczali Zbigniew Ziejewski, poseł na Sejm RP oraz Jerzy Czapliński, wicestarosta powiatu w towarzystwie Jana Ostrowskiego.
Festiwal miał formę małego festynu o zabarwieniu ludowym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty chlebowe, które prowadzili Beata i Witold Tomaszewscy z Dąbrowy Chełmińskiej. Jarosław Mączkowski, reprezentujący nowomiejska Manufatkturę Zawodów Dawnych uczył chętnych toczenia naczyń na kole garncarskim, na stoisku obok odbywały się warsztaty szycia maskotek i innych gadżetów z tkanin. Miłośnicy staroci mogli uzupełnić swoje kolekcje lub zapoznać się z historycznymi przedmiotami.
Na imprezie wystąpił niezawodny zespół Antoniego Bałaszewicza z Lipinek, doskonale wpisujący się w atmosferę imprez organizowanych w łąkorskim muzeum. Oprócz seniora – lidera kapeli zagrali Tadeusz Napiórkowski, Szymon i Zuzanna Lenga. Mini koncert dała wokalistka Weronika Starościak.
— Festiwal uważam za udany i za pośrednictwem „Gazety Nowomiejskiej”, która patronuje naszym przedsięwzięciom, dziękuję wszystkim zaangażowanym w organizację festiwalu. Dziękuję Zdzisławowi Przyborowskiemu, właścicielowi Młyna w Rynku, patronowi naszego festiwalu, który dostarczył mąkę i firmie Swojska Baba z Nowego Miasta za degustację. Do zobaczenia za rok na kolejnej imprezie w Łąkorzu — powiedział Jan Ostrowski, koordynator festiwalu chleba.
Stanisław R. Ulatowski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez