Festiwal Chleba Ziemi Lubawskiej po raz szósty

2021-06-23 17:59:02(ost. akt: 2021-06-23 21:21:30)
Konkursowe chleby w ubiegłym roku

Konkursowe chleby w ubiegłym roku

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Przed nami szósta edycja Festiwalu Chleba Ziemi Lubawskiej, który odbywa się pod hasłem „Na tradycyjny chleb …” Organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego/Muzeum Lokalne Ziemi Lubawskiej, a partnerem Młyn w Rynku.
Organizatorzy obrali sobie za cel kultywowanie wiedzy o polskiej tradycji wypieku chleba, upowszechnianie tradycji domowego wypieku chleba, a także liczą na wymianę doświadczeń w zakresie wypieku tradycyjnego chleba. Uczestnicy festiwalu chleba powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wypieków w oparciu o regionalne tradycje.
Wszyscy chętni do udziału w konkursie otrzymają 5 kilogramów mąki pszennej i 5 kilogramów żytniej, którą wykorzystają do wypieku tradycyjnego chleba. Mąka, co trzeba zaznaczyć wyprodukowana jest w młynie Rynek ze zbóż naszego regionu.
Finał Festiwalu Chleba Ziemi Lubawskiej odbędzie się w dniu 4 lipca roku w Muzeum Lokalnym Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu. W Festiwalu chleba mogą wziąć udział amatorzy i zakłady piekarnicze. Każdy uczestnik może zgłosić jeden chleb.
Aby wziąć udział należy zgłosić udział w VII Festiwalu Chleba Ziemi Lubawskiej telefonicznie lub email do 25 czerwca 2021 roku. Mąkę trzeba odebrać w dniu 26 czerwca w od 13 do 15 w Muzeum Lokalnym Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu.
Potem należy dostarczyć chleb w dniu 3 lipca 2021 roku do Muzeum Lokalnego Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu w godz. od 13 do15.
Wyniki oceny jury zostaną ogłoszone dnia 4 lipca 2021 roku o godz 14 w Muzeum Lokalnym w Łąkorzu. Za udział w konkursie przewidziano dyplomy a dla laureatów nagrody. Tel kontaktowy 509 980 320. Mail muzeumlokalne@op.pl
Karta zgłoszeniowa
W karcie prosimy podać również skład chleba.
Obowiązkiem uczestnika jest przesłanie karty zgłoszenia, na której podajemy imię, nazwisko, pełny adres, numer telefonu, mail oraz należy przedstawić skład chleba. Kartę trzeba podpisać.
red




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5