Festiwal tradycyjnego chleba w odbędzie się w Łąkorzu

2025-06-25 11:00:27(ost. akt: 2025-06-25 00:01:18)
Archiwalne zdjęcie z Festiwalu Chleba w Łąkorzu

Archiwalne zdjęcie z Festiwalu Chleba w Łąkorzu

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

To już XI edycja Festiwalu Chleba Ziemi Lubawskiej, którego organizatorem jest Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego oraz Muzeum Lokalne Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu. Kto wypiecze tradycyjny i smaczny konkursowy chleb? Dowiemy się 6 lipca na festiwalu w Łąkorzu.
Partnerem festiwalu chleba jest Młyn w Rynku oraz Lokalna Grupa Działania Ziemia Lubawska. Patronat medialny nad przedsięwzięciem sprawuje „Gazeta Nowomiejska”.
W konkursie na festiwalowy chleb może wystartować każda osoba, a także firmy piekarskie. Konkursowe chleby oceni specjalnie powołana komisja.
Uczestnicy przed festiwalem otrzymają 5 kilogramów mąki pszennej i żytniej, wyprodukowanej przez lokalnego producenta, czyli Młyn w Rynku, którą należy wykorzystać do wypieku tradycyjnego chleba. Każdy uczestnik może zgłosić jeden chleb upieczony na wcześniej otrzymanej mące.
Chęć uczestnictwa w konkursie należy zgłosić telefonicznie pod numerem 509 980 320 lub mailowo muzeumlokalne@op.pl w do 26 czerwca (dla „spóźnialskich” 27 czerwca godz.16) poprzez wypełnienie i dostarczenie karty zgłoszeniowej. Pod podanym tel. numerem można uzyskać potrzebne informacje. Mąkę do wypieku należy odebrać w dniu 28 czerwca w godz. 14-16 w Muzeum Lokalnym Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu. Gotowy chleb trzeba dostarczyć w dniu 5 lipca w godz. od 13 do 15 do Muzeum Lokalnego Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu.
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w niedzielę 6 lipca podczas XI Festiwalu Chleba Ziemi Lubawskiej w Muzeum Lokalnym Ziemi Lubawskiej w Łąkorzu. ul

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B