Przysmaki z falbankowym brzegiem wyczarowały panie z KGW w Wonnie
2025-05-15 20:31:32(ost. akt: 2025-05-15 20:42:19)
„Pierogi - bogactwo tradycyjnych smaków". Pod takim hasłem w Wonnie odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem pań miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Ręce doświadczonych pań wyczarowały pięć rodzajów pysznych pierogów.
Właśnie wystartowały warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Biskupiec. Pierwsze spotkanie zorganizowano w KGW w Lipinkach, drugie natomiast odbyło się w Wonnie. Warsztaty prowadzi Roksana Jarząb.
— W tym roku ponownie otrzymaliśmy bezzwrotną pomoc finansową z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dla KGW — wyjaśnia Arkadiusz Dobek, wójt gminy Biskupiec. — Tematem przewodnim, który towarzyszy warsztatom to „Pierogi-bogactwo tradycyjnych smaków” — dodaje gospodarz gminy.
Warsztaty odbędą się w 13 miejscowościach, a projekt realizowany dzięki wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Na zakończenie członkinie KGW zostaną zaproszone na pokaz kulinarny prezentujący różne odmiany pierogów występujące w innych kulturach kulinarnych. Projekt będzie zwieńczony konferencją, która podsumuje przebieg działań i przyczyni się do integracji mieszkańców miejscowości biorących udział w zadaniu.
W Wonnie pod przewodnictwem pani Roksany pracowało 13 pań, które przygotowały pięć rodzajów pierogów z różnorodnym farszem. Na koniec spotkania odbyła się wspólna degustacja
— Robienie pierogów przez panie z naszego koła to przywołanie dawnych tradycji babć, ale również tworzenie ciepłej atmosfery wokół naszych pań. Ważną wartością takich spotkań jest przekazywanie kulinarnego dziedzictwa — powiedziała Katarzyna Rutkowska, przewodnicząca KGW w Wonnie.
ul
— W tym roku ponownie otrzymaliśmy bezzwrotną pomoc finansową z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dla KGW — wyjaśnia Arkadiusz Dobek, wójt gminy Biskupiec. — Tematem przewodnim, który towarzyszy warsztatom to „Pierogi-bogactwo tradycyjnych smaków” — dodaje gospodarz gminy.
Warsztaty odbędą się w 13 miejscowościach, a projekt realizowany dzięki wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Na zakończenie członkinie KGW zostaną zaproszone na pokaz kulinarny prezentujący różne odmiany pierogów występujące w innych kulturach kulinarnych. Projekt będzie zwieńczony konferencją, która podsumuje przebieg działań i przyczyni się do integracji mieszkańców miejscowości biorących udział w zadaniu.
W Wonnie pod przewodnictwem pani Roksany pracowało 13 pań, które przygotowały pięć rodzajów pierogów z różnorodnym farszem. Na koniec spotkania odbyła się wspólna degustacja
— Robienie pierogów przez panie z naszego koła to przywołanie dawnych tradycji babć, ale również tworzenie ciepłej atmosfery wokół naszych pań. Ważną wartością takich spotkań jest przekazywanie kulinarnego dziedzictwa — powiedziała Katarzyna Rutkowska, przewodnicząca KGW w Wonnie.
ul
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez