Bawole serce, czyli pomidor olbrzym
2019-08-02 08:42:54(ost. akt: 2019-08-02 09:00:38)
„Addio pomidory” – tak śpiewał Wiesław Michnikowski w kabarecie „Starsi Panowie” . A my je właśnie witamy. Jest ich mnóstwo odmian różniących się barwą, smakiem terminem dojrzewania i można je zjadać w różnej postaci, a zdrowe są świeże i przetworzone.
Możliwe, że królem wśród nich jest bardzo stara odmiana zwana „Wolim sercem” lub „Bawolim sercem”. Odpowiednio pielęgnowane ( bez nawozów sztucznych) mogą dorastać do kilograma lub czasem więcej. Taki okaz urósł sobie na jednej z działek w Rodnowie.
Ten widoczny na fotografii ważył ponad kilogram i ćwierć, a pewnie wystarczyłby na sałatkę dla 10 osób.
Ale pytanie - jeśli taki wielki to czy smaczny? Otóż jeżeli go rozkroimy to nie wylewa się z niego trochę nasion i kwaśnej wody. Miąższ nie ma charakterystycznych żeberek, nasion bardzo niewiele albo wcale, a konsystencją przypomina porządną polędwicę i nic się tu nie rozlewa. Zaś smak to czysta poezja i opisać go może ten tylko, kto próbował.
W sklepach go nie znajdziemy, ponieważ trudno tu o nasiona, w uprawie jest wymagający, rodzi kilka a najwyżej kilkanaście owoców i nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
To jest raczej domena hobbystów i koneserów i do nich należy się zwracać, aby to cudo degustować. Bardzo rzadko można je spotkać na bazarach.
Zatem smacznego!
Zatem smacznego!
J. Hładasz
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Zeno #2771869 | 88.220.*.* 4 sie 2019 07:33
Polecam pomidory odmiany Antares F1. Jest to odmiana wczesna głównie do uprawy gruntowej, uprawiam ją w małej szklarni.Owoce, duże kuliste , średnio twarde, wyjątkowo mięsiste, o intensywnie malinowej barwie miąższu i niepowtarzalnym smaku. Odmiana z wysoką tolerancją na zarazę ziemniaka. SMACZNEGO!!!
odpowiedz na ten komentarz
Znawca #2771283 | 5.173.*.* 2 sie 2019 13:19
Komentarz nisko oceniony. Kliknij aby przeczytać. Bez przesady z tym smakiem. Faktycznie tego typu pomidory nie są wodniste ale czy są aż tak wyjątkowe w smaku.? Raczej nie. Są inne odmiany, które zapachem i smakiem są dużo lepsze niż bawole serca. To raczej pomidor taki żeby się sąsiad chwili jakie to ma wielkie pomidory. Wiadomo, że będzie dużo lepszy niż ten ze sklepu ale praktycznie każdy swojski pomidor jest smaczniejszy.