Placki ziemniaczane z papryką i kiełbasą
2017-10-13 09:51:26(ost. akt: 2017-10-13 10:01:31)
Pani Ewa Pisarek z Bartoszyc przysłała nam swój przepis na wyborne placki ziemniaczane z dodatkiem kiełbasy i papryki. Oto jej przepis.
Składniki:
- ok.3-4kg ziemniaków,
- 3 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- ok.1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 5-6 kiełbasek śląskich pokrojonych w kostkę,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka Vegety,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- śmietana do przybrania, olej do smażenia;
- ok.3-4kg ziemniaków,
- 3 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- ok.1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 5-6 kiełbasek śląskich pokrojonych w kostkę,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka Vegety,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- śmietana do przybrania, olej do smażenia;
Wykonanie:
Ziemniaki obieramyi, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków lub w robocie kuchennym. Następnie dodajemy jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, kiełbasę i paprykę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ziemniaki obieramyi, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków lub w robocie kuchennym. Następnie dodajemy jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, kiełbasę i paprykę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Po przygotowaniu masy na placki nalewamy trochę oleju na patelnię, rozgrzewamy ją, nakładamy dużą łyżką niezbyt grube, średniej wielkości kółka z masy ziemniaczanej i smażymy obustronnie na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką i ozdabiamy kleksami ze śmietany. Smacznego!
EJP, and
EJP, and
Czytaj e-wydanie
">kliknij

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez