Jak nie zatruć się grzybami?

2016-07-22 10:53:45(ost. akt: 2016-07-22 13:35:43)

Autor zdjęcia: PN

Kiedy jest ciepło i wilgotno rozpoczyna się sezon na grzyby, które są cenione ze względu na walory smakowe i zapachowe. Niestety, co roku mimo kampanii informacyjnych w mediach i na stronach internetowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w całym kraju zdarzają się przypadki ciężkich zatruć.
Główną zasadą, którą należy się kierować to zbieranie grzybów, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne. Najłatwiej rozpoznać grzyby, których owocniki są wyrośnięte i dobrze wykształcone, a na spodniej części kapelusza mają warstwę ułożonych obok siebie rurek przypominających gąbkę.

Najbardziej niebezpieczne grzyby w większości na spodniej stronie kapelusza mają blaszki o białym zabarwieniu. Należą do nich wszystkie muchomory, które są przyczyną ostrych zatruć dających objawy od 8 do 24 godzin od spożycia.

To są kanie, ale jeśli nie masz pewności  lepiej ich nie zbieraj. Szczególnie młode są niezwykle podobne do muchomorów sromotnikowych.
Fot. Andrzej Grabowski
To są kanie, ale jeśli nie masz pewności lepiej ich nie zbieraj. Szczególnie młode są niezwykle podobne do muchomorów sromotnikowych.
Niestety, wiele gatunków grzybów jadalnych jest podobna do grzybów niejadalnych i trujących, a tylko bardzo dobra znajomość cech danego gatunku pozwala uniknąć tragicznej pomyłki. Niebezpieczny muchomor sromotnikowy bardzo często mylony jest z zielonymi gatunkami gołąbków, gąską zielonką i czubajką kanią, a muchomor jadowity i wiosenny z dziko rosnącymi pieczarkami.

Śmiertelnie trująca jest piestrzenica kasztanowata, często mylona ze smardzem stożkowatym. Niebezpieczeństwo jej spożywania polega na tym, że nie wywołuje objawów zatrucia po pierwszym spożyciu. Dopiero ponowna konsumpcja w krótkim odstępie czasu może spowodować śmierć. Jest to efekt tzw. alergii enzymatycznej, która utrzymuje się przez okres 6 miesięcy od pierwszego spożycia.

Niebezpiecznym grzybem jest również zasłoniak rudy, który do niedawna uważany był za gatunek jadalny. Jego toksyny uszkadzają nerki i nadnercza, a śmierć może nastąpić nawet po 2-3 miesiącach.

Jadalne gatunki grzybów również mogą powodować zatrucia, ponieważ zachodzą w nich zmiany biochemiczne podczas niewłaściwego przechowywania i przetwarzania. Dlatego grzyby zbieramy do koszyków i jemy bezpośrednio po przygotowaniu, nigdy na surowo i nie należy ich spożywać w zbyt dużych ilościach. Grzyby powinno się dobrze obgotować i odrzucić wywar. W ten sposób usuwamy substancje czynne rozpuszczalne w wodzie powodujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Po spożyciu grzybów trujących toksyny wchłaniają się do przewodu pokarmowego i wywołują ciężkie, często śmiertelne uszkodzenia wątroby i nerek. Objawem zatrucia jest ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy powodujący nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, silne pragnienie, ból głowy, osłabienie. Niekiedy następuje krótka pozorna poprawa zdrowia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Toksyny zawarte w grzybach nie są wykrywane żadnymi domowymi sposobami, nie rozpuszczają się w wodzie i są odporne na działanie soku żołądkowego. Rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie umożliwia zastosowanie właściwego leczenia, dlatego też jeśli pojawią się objawy zatrucia po spożyciu grzybów należy zabezpieczyć resztki potrawy grzybowej oraz wymiociny w celu diagnostyki laboratoryjnej. Nie wolno podawać alkoholu ani mleka, ponieważ tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych.

Do lekarza muszą zgłosić się również osoby, które jadły tę samą potrawę pomimo, że nie wystąpiły u nich jeszcze dolegliwości. Objawy zatrucia mogą pojawić się po dłuższym czasie od spożycia, co uwarunkowane jest indywidualną wrażliwością na toksyny.

Często w wyniku pomyłek dochodzi do zatrucia obejmującego całą rodzinę. Szczególnie narażone na działanie toksyn zawartych w grzybach są osoby na nie uczulone, w podeszłym wieku, dzieci oraz osoby z chorobami nerek, wątroby i żołądka.

Wybierając się na grzybobranie miejmy na uwadze, co wkładamy do koszyka.

PSSE Bartoszyce

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. JA #2031880 | 5.172.*.* 23 lip 2016 07:46

    Jak nie zatruc sie grzybami? To proste! Jesc pieczarki. Teraz nawet jadalne grzyby sa szkodliwe. Wszystkie grzyby absorbuja pierwiastki ciezkie i inne chemikalia.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. j. #2031602 | 83.6.*.* 22 lip 2016 18:56

      Jak się nie zatruć grzybami? Proste! Zbieraj tylko te grzyby które znasz, pozostałe zostaw w lesie!

      Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

    2. Mimbla #2031597 | 37.8.*.* 22 lip 2016 18:53

      Wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko raz.

      Ocena komentarza: warty uwagi (9) odpowiedz na ten komentarz

    3. ZnAnY #2031573 | 83.9.*.* 22 lip 2016 18:22

      Reklamują że ludzie zbierają tyle grzybów , ale nie powiedzą już o tym, że połowa to robaczywych, musiałem sam się przekonać na własnej skórze.

      Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

    4. Po co to jesc? #2031564 | 84.62.*.* 22 lip 2016 18:04

      Kto nie je grzyba ten sie nim nie zatruje.

      odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      Pokaż wszystkie komentarze (7)
      2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5