Gołąbki wigilijne pani Bożeny

2015-11-13 14:45:00(ost. akt: 2015-11-13 14:46:44)

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

Rodzina pani Bożeny Dąbrowskiej z Sułowa, bez tego dani nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Oto jej przepis na przepyszne (co zostało sprawdzone) gołąbki wigilijne.
Składniki farszu
1 kilogram ziemniaków
3 średnie cebule
2 czerstwe bułki
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżka oleju
pieprz, sól.

Składniki sosu
2 cebule
1 szklanka kwaśnej śmietany, łyżka oleju, szczypta cukru.

Liście kapusty obgotować, wyciąć grube nerwy. Ziemniaki zetrzeć na tarce (soku nie odciskać, ani nie odlewać). Na tarce o większych otworach zetrzeć dwie cebule, trzecią pokroić drobniutko i usmażyć na tłuszczu. Dodać namoczone i odciśnięte bułki. Kaszę sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem (nadzienie jest dość rzadkie, ale w czasie duszenia płyn zostanie wchłonięty przez kaszę).

Farsz nakładać na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy będą miękkie, przyrządzić sos. Cebule posiekać i przyrumienić na tłuszczu, zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać. Ugotowane gołąbki przełożyć do naczynia z sosem i chwilkę zasmażyć, podawać polane sosem. Smacznego!

BD/and



Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. żenada #1857583 | 88.220.*.* 14 lis 2015 11:52

    Podajcie jeszcze przepis na Wielkanoc

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5