Grzyby – leśne mięso
2017-10-02 12:00:00(ost. akt: 2017-10-02 12:05:25)
Suszone, marynowane, smażone, a może kiszone? Możliwości jest cała masa, podobnie jak grzybów, które opanowały mazurskie lasy. Czy wiecie, że suszone borowiki mają dwa razy więcej białka niż mięso wołowe?
Grzyby nie tylko smakują, ale mogą także uchronić nas przed poważnymi chorobami. Na przykład boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Szczególnie ciekawe są właściwości przeciwnowotworowe boczniaka ostrygowatego względem komórek nowotworów piersi oraz okrężnicy, przeprowadzone badania wykazały niską toksyczność wydzielonej substancji na zdrowe komórki człowieka komórki raka prostaty. W medycynie ludowej boczniak uważany był za specyfik przedłużający życie, który wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zmniejsza zmęczenie mięśni, ścięgien i stawów. Skąd takie cenne właściwości? W swoim składzie ma dużo białka, kwasu foliowego, aminokwasów, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Boczniak ostrogowaty ma także mało cukrów, więc może być spożywany przez diabetyków.
Niektóre grzyby zawierają substancje, które działają podobnie jak antybiotyki. Chodzi m. in. o Monetke kleistą ( Oudemansiella mucida), z której w Czechach wyizolowano antybiotyk, który wykorzystywany jest w leczeniu problemów skórnych. Z kolei Twardziak jadalny (Lentinulla edodes, shiitake), obniża poziom cholesterolu. Dla diabetyków polecamy Gąsówkę nagą (Lepista nuda), która obniża poziom cukru we krwi. W purchawkach (Lycoperdon), Purchawicy olbrzymiej (Langermania gigantea), Goryczaku żółciowym (Tylopilus felleus) a także w Włóknouszku skośnym (Inonotus obliquus) można znaleźć substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych.
Jednak nie wszyscy mogą delektować się aromatycznymi daniami z grzybów. Jako, że grzyby są ciężkostrawne (z uwagi na obecność celulozy i chityny), to ich spożywanie jest niewskazane w przypadku małych dzieci oraz ludzi mających problemy z nerkami, wątrobą czy z przewodem pokarmowym. Poza tym zjedzone w nadmiarze mogą powodować niestrawność, a smażone lub duszone w tłuszczu zaostrzają zapalenie trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Zatem przysłowiowe „co za dużo to niezdrowo” jest tym przypadku w pełni uzasadnione.
(dietetyk, Angelika Kowalewska)
(dietetyk, Angelika Kowalewska)
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
drugi mieszkaniec #2343401 | 83.6.*.* 4 paź 2017 15:46
noo ten po lewej wyglada jak goryczniak napewno jest zdrowy i ma bardzo duzo witamin Smacznegooo i pozdrawiam
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
leon #2344649 | 176.221.*.* 6 paź 2017 07:28
Prawdziwe, niegrzybowe mięso będzie niedługo rosło w okolicach Trygortu. Podobno budują tam tuczarnię. Ciekawe czy będzie to tucz wielkoprzemysłowy. Być może tak, bo jakoś cicho o tej inwestycji.
Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz