Pieczona ciecierzyca

2015-06-08 14:12:45(ost. akt: 2015-06-08 14:57:50)
Świetna alternatywa dla pieczonych ziemniaków, frytek czy chipsów, a nawet mięs-pieczona ciecierzyca. Kto nie zna, niech jak najszybciej zaopatrzy się w cieciorkę i testuje. Gwarantuję, że większość z Was będzie mile zaskoczona tym, co właśnie odkryła :)
Niezbędnik:
2 puszki ciecierzycy, ulubione przyprawy ( u nas podstawą jest czosnek, zielona czubrica, zioła włoskie, odrobina ostrej papryki, ale cały fenomen ciecierzycy polega na jej delikatnym, orzechowym smaku, więc niektórzy dodają jedynie odrobinę oliwy /oleju rzepakowego do pieczenia), oliwa /olej rzepakowy /olej kokosowy.

Wykonanie:
Cieciorkę przepłukujemy na sitku, wsypujemy do blachy lub naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami, mieszamy potrząsając naczyniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy naczynie z ciecierzycą. Pieczemy do zarumienienia ok 30-40 minut. Można podawać jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek. Polecam z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Monika Kacprzak


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5