Świąteczna galareta z jajkiem
2016-03-20 12:00:00(ost. akt: 2016-03-20 17:59:37)
Jajko to jeden z najważniejszych wielkanocnych symboli.
Składniki:
3 udka z kurczaka,
1 puszka groszku,
2 marchewki,
sól,
pieprz,
przyprawa uniwersalna-do smaku,
opakowanie żelatyny na 2,5 l wody,
2 jajka,
3 udka z kurczaka,
1 puszka groszku,
2 marchewki,
sól,
pieprz,
przyprawa uniwersalna-do smaku,
opakowanie żelatyny na 2,5 l wody,
2 jajka,
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka myjemy, dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą dodajemy pokrojoną marchewkę, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotujemy. Po ugotowaniu mięso wyciągamy (najlepiej na durszlak) i ściągamy skórkę z mięsa. Wywar przecedzamy i robimy zalewę postępując zgodnie z opisem na opakowaniu żelatyny. Odstawiamy miksturę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Gotujemy jajka na twardo. Na dno przygotowanych salaterek lub pojemniczków do galaretki układamy pokrojoną w kostkę marchewkę i jajka i groszek. Na to wykładamy pokrojone w mniejsze kawałki udka. Całość zalewamy rosołem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia.
Udka z kurczaka myjemy, dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą dodajemy pokrojoną marchewkę, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotujemy. Po ugotowaniu mięso wyciągamy (najlepiej na durszlak) i ściągamy skórkę z mięsa. Wywar przecedzamy i robimy zalewę postępując zgodnie z opisem na opakowaniu żelatyny. Odstawiamy miksturę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Gotujemy jajka na twardo. Na dno przygotowanych salaterek lub pojemniczków do galaretki układamy pokrojoną w kostkę marchewkę i jajka i groszek. Na to wykładamy pokrojone w mniejsze kawałki udka. Całość zalewamy rosołem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez