Ciasto "Leśny mech"

2016-03-04 08:00:00(ost. akt: 2016-03-04 09:49:04)
Składniki:
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 3/4 szklanki oleju;
- 2,5 szklanki mąki krupczatki;
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 300g świeżego szpinaku lub 450g mrożonego.

Krem:
- 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 3 łyżki cukru pudru;
- skórka starta z 1/2 cytryny;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Do nasączenia:
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo:
- pestki granatu, borówki lub inne owoce leśne.

Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zblendować. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie jest rozdrobniony to również go zblendować).
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średniacy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5