Królik w sosie śmietanowym
2016-02-25 12:00:00(ost. akt: 2016-02-25 14:11:26)
Składniki:
- 1 tuszka królika;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 250 ml bulionu ( może być z kostki);
- 250 ml śmietany 30%;
- 3-4 łyżki musztardy z gorczycą;
- sól, pieprz;
- olej;
- łyżka masła.
- 1 tuszka królika;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 250 ml bulionu ( może być z kostki);
- 250 ml śmietany 30%;
- 3-4 łyżki musztardy z gorczycą;
- sól, pieprz;
- olej;
- łyżka masła.
Przygotowane części królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy masło i w momencie, kiedy zacznie się pienić, układamy kawałki królika i obsmażamy na złoto z każdej strony ( na dużym ogniu). Następnie do mięsa wrzucamy cebulkę i marchewkę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, a następnie dodajemy musztardę. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez