Pierożki z nadzieniem toffi

2016-02-08 08:00:00(ost. akt: 2016-02-08 11:05:35)
Pierożki z nadzieniem toffi

Pierożki z nadzieniem toffi

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Składniki:
- 50 dag mąki,
- 50 dag białego sera (zmielonego),
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka octu lub spirytusu,
- 1 łyżeczka sodu oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- krem toffi.

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować je na grubość ok. 1 cm, wykrawać szklanką krążki.
Na środek każdego krążka kłaść łyżeczkę kremu i zlepić brzegi tak jak na pierogi. Pierożki smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5