Sernik na korzennym spodzie

2016-01-14 12:00:00(ost. akt: 2016-01-14 14:50:59)
Ciasto kruche:[/b]
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- ½ margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (opakowanie 20g).

Margarynę rozetrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami i śmietaną, dodać suche składniki, zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3, 1/3 . 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia, pozostałe ciasto rozwałkować i powykrawać gwiazdki lub paski.


Masa serowa:
- 1 kg twarogu (wiaderko),
- 5 jajek + białka pozostałe z ciasta kruchego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 100 ml oleju,
- 2 pomarańcze.

Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę tarką o drobnych oczkach, wycisnąć z nich sok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na „puch”, dodać olej i budyń ciągle miksując. Połączyć z twarogiem z wiaderka, wlewając sok z otartą skórką pomarańczy. Masa jest dość rzadka.

Masę twarogową wylać do uprzednio wyłożonej ciastem blaszki. Na masę poukładać gwiazdki lub ułożyć szachownicę z pasków z ciasta kruchego. Robić to bardzo delikatnie by ciasto nie „utopiło się” w masie serowej.
Wstawić do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piec około godziny do delikatnego zrumienienia. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki. Nie wyjmować blaszki do wystygnięcia sernika, co zapobiega jego opadaniu.
Smacznego!


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5