Szarlotka alternatywna

2015-11-30 12:00:00(ost. akt: 2015-11-30 12:46:03)
Składniki:
- 3 szkl. mąki;
- 1/2 szkl. cukru pudru;
- 1 kostka margaryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- serek Danio waniliowy (lub tyle samo jogurtu bałkańskiego);
- 12 średniej wielkości jabłek;
- cynamon, żurawina, rodzynki, płatki migdałowe ( według uznania).

Zagnieść ciasto (składniki od mąki do serka). Podzielić na dwie nieco nierówne porcje. Rozwałkować mniejszą część i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
Na cieście ułożyć "dziurami" do dołu wydrylowane połówki jabłek. W te dziury można (nie trzeba) powkładać żurawinę, rodzynki lub inne bakalie.
Rozwałkować większą część ciasta i nakryć całość. Poutykać brzegi, żeby zamknąć. Nie upychać między jabłkami - samo opadnie podczas pieczenia.
Piec 30 minut w temp. 175C i jeszcze 15 minut w temp. 150C.
Zlać sok, którym ciasto podejdzie. Na gorąco można posmarować lukrem przygotowanym z 1/3 szkl. cukru pudru roztartym z 2 łyżkami gęstej śmietany lub jogurtu.
Dla większej rozpusty można podawać z lodami. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5