Puszysty sernik z rodzynkami

2015-08-21 11:30:10(ost. akt: 2015-08-21 11:38:15)
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego;
- 300 ml mleka;
- 150 ml śmietany do ciast i deserów;
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła;
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej);
- 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka;
- 1 czubata szklanka cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g);
- szczypta soli (do ubijania białek);
- opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek.

Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego). Następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną.
Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło - jeszcze chwilę miksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
Masę serową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC
Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia
Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5