Kruche babeczki z masą truskawkową

2015-08-21 10:57:18(ost. akt: 2015-08-21 11:15:49)
Sezon na truskawki już minął, ale smakiem tych wyjątkowych owoców możemy się cieszyć cały rok.
Składniki na babeczki:
- 20 dag margaryny;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki cukru pudru;
- 2 żółtka;
- szczypta soli;
- szczypta sody.

Krem:
- 250 g mrożonych truskawek;
- 1 galaretka truskawkowa;
- 250 ml śmietany kremówki 30%;
- cukier puder do smaku.

Owoce:
winogrona, brzoskwinie i inne.

Mąkę przesiać, dodać sól, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i sodę. Składniki połączyć wyrabiając na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki do pieczenia babeczek posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na około 4mm, wyciąć krążki i wylepić foremki. Każdą nakłuć widelcem. Upiec babeczki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 12-14 minut.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Mrożone truskawki zmiksować w blenderze. Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Do truskawek dodać galaretkę. Wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Gotową masą napełnić wystudzone babeczki. (Masa dość szybko zastyga, więc najlepiej zrobić to od razu po jej przygotowaniu). Dekorujemy owocami.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5