Placek bananowo- żurawinowy

2015-06-08 08:56:32(ost. akt: 2015-06-08 08:56:49)
Składniki:
- 1,25 szkl. mąki tortowej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,75 szkl. cukru ( polecam brązowy);
- 2 banany ( rozgniecione widelcem);
- 0,25 szkl. suszonej żurawiny ( można pokroić na mniejsze kawałki);
- 5-6 łyżek soku pomarańczowego;
- 2 jaja;
- 0,75 szkl. oleju;

 - ewentualnie 2 łyżki posiekanych orzechów;
- cukier puder na lukier oraz starta skórka z pomarańczy do dekoracji.


Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żurawinę i ewentualnie orzechy. Zmiksować jaja, sok pomarańczowy, rozgniecione banany oraz olej. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce „keksówce” w 180 C, około godziny. Wyjąć z Baszki i wystudzić.
Wymieszać cukier puder z odrobiną wody i polać delikatnie ciasto lukrem. Posypać startą skórką z pomarańczy. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5