Drożdżówki z suszonymi pomidorami

2015-08-06 14:40:00(ost. akt: 2015-08-06 14:36:03)
Wyśmienicie smakują ze świeżym masłem lub twarożkiem. Idealne na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Posmakują także gościom np. podczas wspólnego grillowania.
Składniki:
- 1/2 kostki masła, roztopiona i wystudzona,
- 1 i 1/2 szklanki białej mąki chlebowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 3 duże łyżki lekko ciepłego mleka,
- 2 jajka (roztrzepane),
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie ( odsączonych i pokrojonych na drobne kawałki).

Przesiej mąkę i sól do dużej miski. Dodaj drożdże, roztopione masło, mleko i jajka. Zagnieć ciasto. Ugniataj ok. 5 minut, aż będzie gładkie. Nakryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ugnieć ręką i dodaj pokrojone pomidory. Wyrabiaj ciasto. Można użyć odrobinę mąki, ponieważ ciasto jest oleiste od pomidorów.
Formuj małe bułeczki i odstaw na wyłożonej papierem blaszce do ponownego wyrośnięcia - ok. 30 min.
Posmaruj bułeczki mlekiem i upiecz w temp. ok. 220 C, przez czas 10-15 minut ( na lekko brązowy kolor). Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5