Pyszna zupa ze świeżych borowików
2017-09-18 12:00:00(ost. akt: 2017-09-18 13:49:38)
Sezon na grzyby w pełni, w lasach mamy wysyp prawdziwków przez wielu uważanych za najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze grzyby. Zupa ugotowana ze świeżych borowików, to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Zapach, smak i aromat wspaniały i nie porównywalny z niczym innym. Polecamy!
Składniki (przepis na 4 porcje):
400 g borowików, 1/2 l bulionu warzywnego lub grzybowego, 200 ml śmietany 36%, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, kilka gałązek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
400 g borowików, 1/2 l bulionu warzywnego lub grzybowego, 200 ml śmietany 36%, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, kilka gałązek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Borowiki pokroić na małe kawałki, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Przelać do garnka z grubym dnem i dodać śmietanę. Odłożyć kilka grzybów do dekoracji, resztę zupy dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zagotować ponownie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Borowiki pokroić na małe kawałki, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Przelać do garnka z grubym dnem i dodać śmietanę. Odłożyć kilka grzybów do dekoracji, resztę zupy dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zagotować ponownie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Czytaj e-wydanie ]kliknij[/url
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez