Pyszna zupa ze świeżych borowików

2017-09-18 12:00:00(ost. akt: 2017-09-18 13:49:38)
Sezon na grzyby w pełni, w lasach mamy wysyp prawdziwków przez wielu uważanych za najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze grzyby. Zupa ugotowana ze świeżych borowików, to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Zapach, smak i aromat wspaniały i nie porównywalny z niczym innym. Polecamy!
Składniki (przepis na 4 porcje):
400 g borowików, 1/2 l bulionu warzywnego lub grzybowego, 200 ml śmietany 36%, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, kilka gałązek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Borowiki pokroić na małe kawałki, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Przelać do garnka z grubym dnem i dodać śmietanę. Odłożyć kilka grzybów do dekoracji, resztę zupy dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zagotować ponownie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: [url=https://gazetaolsztynska.pl/141978,Zostan-dziennikarzem-obywatelskim.html?preview=7d9e5c0a3fa72da1916c#axzz2OSaYmwEK

Podziel się informacją:
]kliknij[/url

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5