Farfalle z cukinią

2017-05-15 11:15:00 (ost. akt: 2017-05-15 11:11:26)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Składniki:
150 g boczku w plasterkach
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 duże garści młodego szpinaku
150 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
400 g makaronu farfalle
250 g sera feta


Sposób przygotowania:
Boczek kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na oliwie. Kiedy zbrązowieje, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, wrzucamy opłukany szpinak i podlewamy bulionem. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z makaronem. Rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy pokruszoną fetą.

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5