Gulasz po mazursku - pyszne połączenie smaków

2015-02-03 15:00:00(ost. akt: 2015-02-03 12:52:41)
Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Archiwum GO

Pamiętam, że w PRL-owskich jadłodajniach w jadłospisie była zapisana pozycja o nazwie "DANIA PÓŁMIĘSNE". Myślę, że gulasz mazurski spokojnie mieści się w tej kategorii.
Gulasz po mazursku - danie "jednogarnkowe". To bardzo pyszne połączenie różnych smaków, polecam je wszystkim nie tylko na obiad.

Składniki: 60 dag wołowiny z kością, 25 dag włoszczyzny z kapustą, 65 dag ziemniaków, 20 dag ogórków kiszonych, 6 dag tłuszczu, 10 dag cebuli, pół szklanki śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz

Wykonanie: ugotować mięso z warzywami w niewielkiej ilości wody, przecedzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zarumienić na gorącym tłuszczu. Włożyć do rondla wysmażoną cebulę, oddzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru, dodać sól i pieprz do smaku. Podprawić mąką i śmietaną, zagotować i gotowe! Można podawać na stół :)

Smacznego życzy
Mazurski kuchcik

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na pisz.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutajProblem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5