Gulasz po mazursku - pyszne połączenie smaków
2015-02-03 15:00:00(ost. akt: 2015-02-03 12:52:41)
Pamiętam, że w PRL-owskich jadłodajniach w jadłospisie była zapisana pozycja o nazwie "DANIA PÓŁMIĘSNE". Myślę, że gulasz mazurski spokojnie mieści się w tej kategorii.
Gulasz po mazursku - danie "jednogarnkowe". To bardzo pyszne połączenie różnych smaków, polecam je wszystkim nie tylko na obiad.
Składniki: 60 dag wołowiny z kością, 25 dag włoszczyzny z kapustą, 65 dag ziemniaków, 20 dag ogórków kiszonych, 6 dag tłuszczu, 10 dag cebuli, pół szklanki śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz
Wykonanie: ugotować mięso z warzywami w niewielkiej ilości wody, przecedzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zarumienić na gorącym tłuszczu. Włożyć do rondla wysmażoną cebulę, oddzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru, dodać sól i pieprz do smaku. Podprawić mąką i śmietaną, zagotować i gotowe! Można podawać na stół :)
Smacznego życzy
Mazurski kuchcik
Mazurski kuchcik
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na pisz.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez