Wojewódzki konkurs kucharski OHP
2015-04-23 11:51:23(ost. akt: 2015-04-23 15:46:35)
Drużyny kucharzy z elbląskich, mrągowskich i ostródzkich jednostek Ochotniczych Hufców Pracy rywalizowały w wojewódzkim etapie konkursu "Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy 2015".
Organizatorem konkursu była Warmińsko-Mazurska Komenda Wojewódzka OHP w Olsztynie oraz Hufiec Pracy w Ostródzie.
Celem konkursu było umożliwienie młodzieży sprawdzenia poziomu opanowania wiadomości i umiejętności w zawodzie kucharz oraz zapoznanie się ze sposobem organizacji zewnętrznych egzaminów na tytuły kwalifikacyjne.
Zawody rozegrano w warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie.
Konkurs przebiegał w dwóch etapach - teoretycznym i praktycznym. W części praktycznej konkursu wszystkie zespoły wykonywały to samo zadanie, które polegało na przygotowaniu dania składającego się z medalionu wieprzowego panierowanego w grzankach, ziemniaków puree, surówki z kapusty pekińskiej i deseru w postaci musu truskawkowego.
Najlepszymi kucharzami w województwie warmińsko – mazurskim zostały Agata Karaś i Dominika Andrzejewska ze Środowiskowego Hufca Pracy w Elblągu, które reprezentować będą region na ogólnopolskim etapie konkurs "Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy 2015" w Wasilkowie. Drugie miejsce zajęła drużyna z Hufca Pracy w Ostródzie, na trzecim miejscu uplasowały się uczestniczki z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez