Dzieci z SP 25 dobrze wiedzą, że zdrowa kuchnia jest smaczna! [ZDJĘCIA, WIDEO]
2017-11-30 16:14:53(ost. akt: 2017-11-30 20:20:12)
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Olsztynie wzięli udział w nietypowej lekcji. Były to warsztaty kulinarne. Co ważne, nikt nie wyszedł z nich głodny.
Warsztaty kulinarne połączone z przygotowaniem posiłków na bazie zdrowych produktów mlecznych, zbożowych i owocowo-warzywnych to sprawdzona forma edukacji najmłodszych — podkreśla Dariusz Wasiela, wicedyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie.
To ten Ośrodek był organizatorem warsztatów, które odbyły się w środę 29 listopada w SP 25. W zajęciach wzięli udział uczniowie klas pierwszych. Przez trzy godziny dzielnie kroili i mieszali warzywa i owoce, komponując najrozmaitsze surówki i sałatki.
— Ja najbardziej lubię zielone owoce! A ja czerwone! — przekomarzały się siedmiolatki. — Zobacz: jakoś krzywo trzymasz ten nóż, ja to robię lepiej, bo ja już w domu z mamą często coś gotuję — instruowały się wzajemnie.
Jadwiga Baczewska, dyrektorka szkoły, zauważa, że większość dzieci jeszcze niewiele w swoim życiu miała do czynienia, jeśli chodzi o przyrządzanie posiłków. — Widać, że dzieci jeszcze niepewnie obsługują noże. Taka impreza to więc wspaniała okazja, by je do tego zachęcić. By chciały się uczyć gotować. I aby pokazać, że zdrowa kuchnia może być również smaczna — podkreśla Jadwiga Baczewska.
Ze stołów najczęściej znikały ananasy i winogrona. Furorę robiło też szpinakowe sushi. Praca paliła się w rękach (i buziach!). Nad wszystkim czuwali pracownicy olsztyńskiego KOWR oraz zaproszony specjalnie na to wydarzenie znany olsztyński kucharz Dariusz Struciński. Kolejny już raz gościł w Zespole Szkół nr 3, w której mieści się SP 25.
Ze stołów najczęściej znikały ananasy i winogrona. Furorę robiło też szpinakowe sushi. Praca paliła się w rękach (i buziach!). Nad wszystkim czuwali pracownicy olsztyńskiego KOWR oraz zaproszony specjalnie na to wydarzenie znany olsztyński kucharz Dariusz Struciński. Kolejny już raz gościł w Zespole Szkół nr 3, w której mieści się SP 25.
— Pan Struciński odwiedza nas regularnie. W maju, również we współpracy z KOWR, zorganizowaliśmy kolejną wielką akcję „Jem owoce. Piję mleko. W życiu zajdę daleko”. W tym roku na powietrzu kucharz gotował z nami wielki gulasz — wspomina dyrektorka.
ap
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Ola #2387346 | 81.190.*.* 30 lis 2017 21:32
gratuluję pomysłu i kucharza.
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz
ols #2387325 | 81.190.*.* 30 lis 2017 21:08
Super sprawa. Gratuluję pomysłu:)
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz