Szare kluski ziemniaczane
2016-12-15 08:00:00(ost. akt: 2016-12-15 09:45:51)
Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki, a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Można je również podać do dań z sosem, czy mięs pieczonych.
składniki :
ok. 750 g ziemniaków, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli
ok. 750 g ziemniaków, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli
sposób przygotowania :
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wbić jajka, dosypać mąki i sól, wymieszać ciasto łyżką na dość gładką masę. Podana ilość mąki jest orientacyjna, bo ziemniaki są bardzo różne - do tych bardziej soczystych trzeba będzie dosypać jej więcej, a do mączystych mniej. Można też nieco soku ze startych ziemniaków po prostu odlać.
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wbić jajka, dosypać mąki i sól, wymieszać ciasto łyżką na dość gładką masę. Podana ilość mąki jest orientacyjna, bo ziemniaki są bardzo różne - do tych bardziej soczystych trzeba będzie dosypać jej więcej, a do mączystych mniej. Można też nieco soku ze startych ziemniaków po prostu odlać.
W garnku zagotować ok. 3 l wody (nie solić, bo kluski są już doprawione). Maczaną we wrzącej wodzie łyżeczką nabierać nieduże porcje ciasta i wrzucać je do garnka z wrzącą wodą (za każdym razem przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta moczyć łyżeczkę we wrzątku). Kluski przyrządzać partiami, nie nakładając zbyt dużo na jeden raz. Chwilę po wrzuceniu delikatnie mieszać zawartość garnka drewnianą łyżką. Gotować przez 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody na niezbyt dużym ogniu, bo lubią kipieć. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i osączyć. Tak samo przygotować kolejne partie klusek.
Można je podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcemy je wykorzystać później to trzeba przepłukać je zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać, wrzucając na wrzątek na minutę, albo odsmażyć lub zagrzać w sosie.
Można je podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcemy je wykorzystać później to trzeba przepłukać je zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać, wrzucając na wrzątek na minutę, albo odsmażyć lub zagrzać w sosie.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez