Oddając krew ratujesz życie

2023-02-01 10:00:00(ost. akt: 2023-02-01 16:13:51)

Autor zdjęcia: Grzegorz Kwakszys

Krwi nie można wyprodukować, a jest niezbędna podczas operacji i w leczeniu wielu chorób. Ratuje życie w dosłownym znaczeniu tego słowa, a pozyskać ją można wyłącznie od honorowych dawców. Prawdopodobnie ty też możesz ją ofiarować. To musisz wiedzieć zanim zostaniesz dawcą.
W Lidzbarku Warmińskim regularnie organizowane są akcje zbiórki krwi. Najczęściej w siedzibie Państwowej Straży Pożarnej, ale nie tylko. Czasem akcje odbywają się w Lidzbarskim Domu Kultury lub specjalnym autobusie. Krew można oddawać codziennie w Szpitalu Powiatowym im. Jana Pawła w Bartoszycach lub w Olsztynie, w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Dawcą może zostać każda zdrowa osoba dorosła, która spełnia kilka warunków.

Kto może oddać krew?

Trzeba mieć ukończone 18 lat i nie więcej niż 65 lat. Koniecznie trzeba mieć przy sobie Dowód Osobisty. Waga musi przekraczać 50 kg.

Jeśli dodatkowo nie chorowałeś na żółtaczkę, czujesz się zdrowy i jeśli w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miałeś wykonanego zabiegu operacyjnego, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała to jest duża szansa, że Twoja krew nadaje się do pobrania.

Każdorazowo decyzję o zakwalifikowaniu dawcy podejmuje lekarz, po badaniu i otrzymaniu wyników z pobranej próbki krwi.

Zanim jednak udamy się do punktu poboru musimy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze swoją wizytę należy umówić telefonicznie i się odpowiednio przygotować.

Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku.

Polecane są: soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa, pieczywo, miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła, mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż, twaróg, chudy ser biały, warzywa, owoce, chude wędliny, ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda.

Przeciwwskazane są: alkohol, śmietana, majonez, margaryna, rosół, żółte sety, jaja, smalec, oleje, orzeszki ziemne, wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu, lody, kremy, ciastka tortowe, tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety.

Spożywanie zbyt tłustych posiłków przed oddaniem krwi może być powodem nie zakwalifikowania krwi do celów leczniczych.

Po oddaniu krwi otrzymuje się wpis w legitymacji krwiodawcy, czekolady, oraz aż dwa dni wolnego od pracy.

Krwiodawcom przysługują różnorodne przywileje. Mają pierwszeństwo w placówkach NFZ, mogą kupić wybrane leki po niższych cenach, mają zniżki w różnych instytucjach, a po oddaniu odpowiedniej ilości krwi nawet darmowe przejazdy komunikacją miejską w wielu polskich miastach, w tym w Olsztynie.

Szczegółowe informacje znajdziecie TUTAJ


Pamiętajmy - krew to bezcenny dar, którego nie można wyprodukować.

oko


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5