Gotuj z nami na Wielkanoc

2021-03-31 09:20:00 (ost. akt: 2021-03-31 09:20:17)
Piotr Domański

Piotr Domański

Autor zdjęcia: Andrzej Kuziak

Święta Wielkanocne już za chwilę, ale może znajdziecie jeszcze czas, by coś nowego ugotować. Mamy dla Was propozycje od zaprzyjaźnionego szefa kuchni Piotra Domańskiego.
Nasz drugi ekspert, pan Piotr, nie ukrywa, że lubi mięso i polską tradycyjną kuchnię, a powszechnie wiadomo, że obok jaj, potraw mięsnych na wielkanocnym stole nigdy nie brakuje.

Nic więc dziwnego, że w proponowanych przez niego potrawach królują te dwa składniki.

— Wszystkim życzę smacznego i wykorzystajmy ten świąteczny czas na rozmowę z najbliższymi przy dobrym jedzeniu, zorganizujmy wspólną rozgrywkę planszówek z domownikami, znajdźmy czas na aktywność fizyczną i relaks, słuchanie muzyki i czytanie książek. Wesołych Świąt i smacznego jajka — życzy pan Piotr.

Piotr Domański
Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Doświadczenie w gastronomii zdobywał w wielu restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą. Bierze udział lub współorganizuje akcje charytatywne. Prowadzi warsztaty kulinarne i festyny dla dzieci ze szkół podstawowych w Trójmieście. Warsztaty organizuje także w ośrodkach dla trudnej młodzieży. Jest miłośnikiem Warmii. Lubi polską kuchnię tradycyjną i taką propaguje.

Przepisy pana Piotra

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym.

SKŁADNIKI:
4 surowe, białe kiełbaski
jajko surowe
50 mi wody
50 g masła
250 ml śmietany 18 %
3 łyżki chrzanu
olej
sól i pieprz do smaku
kilka kropli cytryny

WYKONANIE:
Z osłonki obrać białą kiełbasę, przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem i wodą. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia. W rondelku rozpuścić masło, chrzan i dokładnie mieszając, dodać jeszcze śmietanę — na małym ogniu podgrzewać przez chwilę. Mieszając, dodać kilka kropel cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Do sosu przełożyć wcześniej usmażone kuleczki mięsne i jeszcze chwilę podgrzać, aż smaki się połączą.

Klops z jajkiem

SKŁADNIKI:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 bułka (najlepiej pszenna i czerstwa)
200 ml mleka
1 surowe jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 g majeranku
2 łyżki smalcu
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki i koperku
5 g soli
2 g pieprzu
3 jajka ugotowane prawie na twardo
składniki do blaszki:
1 łyżka smalcu
pół garści bułki tartej

WYKONANIE:
Ugotować 3 jajka (ja gotuję 5 minut i od razu zalewam zimną wodą — jajka będą pieczone w mięsie, więc warto ich nie przegotować). Po paru minutach obrać ze skorupek i odstawić. Bułkę namoczyć w mleku. Na patelni rozpuścić smalec i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek — tylko do zeszklenia. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy 1 jajko surowe. Dodajemy namoczoną bułkę w mleku, podsmażoną cebulę i czosnek oraz pietruszkę i koper. Wyrabiamy całość razem dokładnie. Połowę masy mięsnej przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki (blaszki). Następnie układamy ugotowane wcześniej jajka jedno obok drugiego, ale obcinamy końcówki jajek z dwóch stron. Przykrywamy w blaszce jajka drugą częścią masy. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na 1godzinę (160 stopni C). Gotową pieczeń podawać na zimno lub na ciepło. Możemy wykorzystać wytopiony z mięsa tłuszcz i na jego bazie zrobić sos np. pieczarkowy.

Awokado z jajem na świąteczne, lekkie śniadanie.

SKŁADNIKI:
1 dojrzałe awokado
2 jajka
sól
pieprz
2 łyżeczki masła
szczypiorek
kiełki lucerny
tarty parmezan

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Awokado umyć i przekroić poziomo na pół i usunąć pestkę. Doprawić solą, pieprzem i wbić jajka we wgłębienia. Na jajku ułożyć łyżeczkę masła. Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Piec około 13 minut. Po wyjęciu doprawić jeszcze z góry solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem, tartym parmezanem i kiełkami.

Najprostsza i najszybsza zupa chrzanowa.

SKŁADNIKI:
1, 5 l bulionu drobiowego
1 seler
2 pietruszki
1 cebula
0,5 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
5 różyczek kalafiora
300 ml śmietany 18 %
5 łyżek chrzanu tartego
sól
pieprz
majeranek
jajka przepiórcze
natka pietruszki

WYKONANIE:
Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajemy pokrojony seler, pietruszkę, ziemniaki i gotujemy. Po 20 minutach gotowania dodajemy różyczki z kalafiora, czosnek i gotujemy kolejne 20 minut. Całość blenderujemy na zupę krem. Dodajemy majeranek, sól, pieprz do smaku, śmietanę i tarty chrzan. Wszystko teraz podgrzewamy, mieszając, aż do pierwszego wrzenia. Wlewamy nasz aksamitny krem do talerza i dodajemy wcześniej ugotowane jajka przepiórcze, i wszystko posypujemy natką pietruszki.

Smacznego

Awokado z jajem

Zupa chrzanowa

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5