Wegańskie leczo — zapowiedź lata

2020-06-10 12:00:00(ost. akt: 2020-06-10 13:40:22)
Leczo

Leczo

Autor zdjęcia: Piotr Domański

Wiosna w dalszym ciągu nas rozpieszcza, a w garnku naszego szefa kuchni Piotra Domańskiego prawie lato. Dlaczego dziś przepis na wegańskie leczo.
Składniki dla 4 osób:

pomidorki cherry 10 sztuk
puszka pelati 350 g (krojone pomidory w puszce)
cukinia 350 g
papryka czerwona lub żółta (3 sztuki)
pieczarki 200 g
czosnek 4 ząbki
cebula 200 g
oliwa 60 ml
rukola 100 g
groszek zielony młody 200 g
kminek 20 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier brązowy 10 gramów
białe wino wytrawne 50 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie 6 szt
szklanka wody 250 -350 ml
liście szczawiku krwistego (do dekoracji)

Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie w garnku 5-litrowym smażymy liść laurowy, ziele angielskie i kminek, w ten sposób „otwierają” się wszystkie aromaty przypraw. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Po 3 minutach smażenia dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i cukinię (pamiętajmy o dokładnym umyciu wszystkich warzyw przed krojeniem). Po kilku minutach smażenia (jak warzywa puszczą swoje soki) dodajemy pomidorki koktajlowe.
Całość podlewamy białym winem, aby nadać smak naszej potrawie. Alkohol wyparuje podczas gotowania, a smak zostanie na talerzu. Dolewamy szklankę wody i „dusimy” 5 minut, a potem dodajemy groszek i pomidory z puszki. Całość zaciągamy łyżką koncentratu pomidorowego. Solimy, pieprzymy do smaku, dodając też odrobinę cukru.

Nasze danie jednogarnkowe cały czas mieszamy doprowadzając do wrzenia. Dekorujemy na talerzu świeżą rukolą i liśćmi szczawiku jak na załączonym zdjęciu.
Życzę miłego tygodnia.

Szef kuchni Piotr Domański

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5