Mija już "Czas na ser"

2017-06-04 10:18:16(ost. akt: 2017-06-04 10:42:02)
Zofia i Janusz Guzowscy

Zofia i Janusz Guzowscy

Autor zdjęcia: Mariola Karpowicz

"Czas na ser 2017" w Lidzbarku Warmińskim dobiega końca. W tym roku grand prix festiwalu zdobył ser pleśniowy "Chabichou" Zofii i Janusza Guzowskich.
Zanim jednak jury wybrała najlepsze ich zdaniem sery, w Hotelu Krasicki odbyło się tradycyjnie sympozjum serowarskie przeznaczone dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami.

W tym roku można się było na nim dowiedzieć między innymi jak zrobić dobrą mozzarellę, czy poznać dynamikę zmian kwasowości podczas wyrobu różnych produktów mleczarskich.

Kulminacyjnym był drugi dzień festiwalu, sobota, 3 czerwca, kiedy to komisja ogłosiła wyniki konkursu na najlepszy ser w pięciu kategoriach oraz wyróżnienie i oczywiście grand prix, które przyznano tym razem Zofii i Januszowi Guzowskim.

Jednak przede wszystkim dzień ten, to niezwykłe doznania kulinarne, bo na dziedzińcu zamkowym można było spróbować i oczywiście kupić najlepsze sery w Europie.

Były też dodatki do nich, takie jak powidła cytrynowe, pieczywo, oliwy, cydr, ale też np. zdrowe jogurty i zioła. Nie zabrakło darmowej zupy serowej, tradycyjnie serwowanej przez szefa kuchni restauracji Hotelu Krasicki — Krzysztofa Mazurka.

Można też było wziąć udział w warsztatach smaku. W tym roku uczyliśmy się dobierać cydr do serów oraz pasty cytrynowe i poznaliśmy bliżej sery austriackie i litewskie.

A wszystko to przy dźwiękach standardów jazzowych w wykonaniu zespołu Buttercup.

Niedziela, 4 czerwca jest ostatnim dniem tegorocznego festiwalu "Czas na ser", który odbył się w tym mieście już po raz siódmy.

To jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków oraz miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.
lub



Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. zjadacz sera #2260698 | 83.9.*.* 5 cze 2017 22:32

    Lidzbark robi się stolicą farmerskich serów. Super!!!

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5