Festiwal o smaku wieprzowiny

2014-08-19 15:30:25(ost. akt: 2014-08-19 16:28:02)
Degustacje cieszyły się dużym powodzeniem

Degustacje cieszyły się dużym powodzeniem

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Po raz drugi nad Jeziorakiem zorganizowany został Festiwal Wieprzowiny. Podczas imprezy przez iławski amfiteatr przewinęło się kilka tysięcy gości.
Głównym organizatorem imprezy był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych-Izba Gospodarcza.


Jednym z elementów festiwalu był konkurs kulinarny, do którego zaproszono Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów nowomiejskiego i iławskiego. Drużyny złożone z pań oraz jednego pana — przedstawiciela Łąkorza, przygotowały zestawy dań, nie tylko przyciągających wzrok, ale równie smakowitych. 


Tradycyjnie ocenę konkursowych dań powierzono wylosowanym przedstawicielom publiczności. W rezultacie przeprowadzonej degustacji jurorzy najwyżej ocenili potrawy przygotowane przez KGW w Nowej Wsi. Warto dodać, że panie obroniły swój konkursowy rezultat sprzed roku.

Drugie miejsce przypadło kołu gospodyń z Łąkorza, a trzecie ekipie z KGW w Tynwałdzie.
Wyróżnienia przypadły kołom ze Szwarcenowa, Kałdun i Czachówek.


Goście Festiwalu Wieprzowiny mogli liczyć na degustacje, które przygotowali Paweł Sulski i Paweł Wiśniewski. 
W bloku rozrywkowym wystąpili: śląska grupa biesiadna Mirka Jędrowskiego, kabaret Chyba oraz zespół Zydece Flow. Wieczorem przy wypełnionym publicznością amfiteatrze wystąpił znany zespół Varius Manx.

Impreza została sfinansowana przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.



Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. wielki bo #1465780 | 83.31.*.* 21 sie 2014 02:04

    muslim aproved

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Hmmmm..! #1465556 | 77.87.*.* 20 sie 2014 19:14

    Monika Kruszyńska z Varius Max po tak ciężkim wypadku podniosła się z wózka czy to był jej sobowtór?

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  3. Kuchasz z Kałdun #1464945 | 89.228.*.* 19 sie 2014 20:35

    Szkoda. Gdybyście mnie poprosili, to od smaku golonki w kapuście lub golonki pieczonej byści ena wznak padli. Smakują oba pod spirit z kartofli podprawiany ziołami macieżanki

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5