Poczuj się lekko na wiosnę!

2015-04-18 10:00:00(ost. akt: 2015-04-13 09:39:56)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus-Król

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy ;) Wiosenna sałatka w stylu fit
Receptura na jedną porcję: 
 - główka mini sałaty rzymskiej
 - garść liści świeżego szpinaku 
 - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
 - pół zielonego ogórka 
 - 50 g tuńczyka z zalewy własnej
 - 2 jaja wiejskie 
 - pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego
 - kilka listków bazylii świeżej siekanej
 - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego
 - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego

Dresing: 
- sok z połowy cytryny 
- pół ząbku czosnku roztartego
- łyżka musztardy francuskiej 
- 100ml oleju lnianego
- świeżo mielony pieprz kolorowy 

 Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki i kroimy na cztery. Szczypiorek i bazylię siekamy. Posypujemy wszystko ziarenkami siemienia lnianego i sezamu białego. Polewamy dresingiem. 
SMACZNEGO! :)
 
Sajkofanka Smaku

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie 












Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5