Rekordową jajecznicę w Gołdapi zjedzono do ostatniego kęsa!

2013-07-29 14:10:54(ost. akt: 2013-07-29 14:35:30)
Rekord pobito, jajecznicę-gigant zjedzono w całości, wszyscy świetnie się bawili - czyli pełen sukces!

Rekord pobito, jajecznicę-gigant zjedzono w całości, wszyscy świetnie się bawili - czyli pełen sukces!

Autor zdjęcia: Zbigniew Świtkiewicz

Rekord pobito, pogoda dopisała, frekwencja również. W Gołdapi, podczas III edycji Święta Jajka, udało się usmażyć największą w Polsce jajecznicę - z 5 tysięcy jaj. Wynik ten trafił do polskiego odpowiednika Księgi Rekordów Guinessa - Księgi Polskich Rekordów i Osobliwości.




Smażenie rekordowej jajecznicy, w minioną niedzielę, trwało prawie godzinę. Monstrualna ilość jaj do jej przyrządzenia przygotowana została dzień wcześniej - siedmiu osobom zajęło to aż 2 godziny (co też jest swego rodzaju rekordem). Wszystko odbywało się pod czujnym okiem Dionizego Zejera z Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych.



W konsumpcji rekordowej jajecznicy pomagali liczni widzowie - jedzenia wystarczyło dla wszystkich, niektórzy zdecydowali się nawet na dokładkę. Fakt faktem, że zjedzono wszystko, do ostatniego kęsa!



Oprócz tego, tradycyjnie już, przeprowadzono liczne konkursy, m. in. łapanie świeżego jaja, konsumpcja jajecznicy na czas czy bieg z (ugotowanym) jajkiem w ustach - ale w parach.

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach otrzymali atrakcyjne nagrody, fanty rozlosowywano także wśród widzów. Łączna wartość suwenirów przekroczyła 10 tysięcy złotych.



Na zakończenie koncertował zespół "Raven", a cała impreza zakończyła się niewiele przed północą, po 11 godzinach!



Głównymi organizatorami tej - z roku na rok coraz bardziej popularnej - imprezy, była Gołdapska Rada Sportu oraz ośrodek Leśny Zakątek.



Już teraz organizatorzy planują bicie kolejnego rekordu - za rok. Tym razem nie będzie to smażenie jajecznicy, ale.... - o szczegółach przeczytacie Państwo w najbliższym wydaniu "Kuriera Gołdapskiego", 1 sierpnia.




Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. qwerty #1157205 | 89.229.*.* 30 lip 2013 23:33

    @Rabin: były bardzo ekologiczne, bez podtekstów, takie polskie, zdrowe, swojskie, gojowskie ;-) ... bez GMO; takich w Judei nie mają!

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. Rabin #1156243 | 89.228.*.* 29 lip 2013 22:42

    Raczej, czy jaja byly koszerne,znaczy sie myte.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2022 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5