Tłusty czwartek: sprawdzone przepisy na faworki i pączki

2015-02-11 15:07:42(ost. akt: 2015-02-11 23:18:03)

Autor zdjęcia: Karol Wrombel

Dla naszych internautów mamy przepis na faworki i obowiązkowe w tłusty czwartek pączki.
Prawie każdy z nas jutro zje jednego, a może nawet kilka pączków z różnym nadzieniem lub polewą. 

W naszym kraju jeden z przesądów mówi, że jeśli ktoś tego dnia nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Dla naszych Czytelników mamy przepyszne, sprawdzone przepisy na faworki i pączki.

Smacznego!

FAWORKI

Składniki:
40 dag maki, 6 żółtek, 8 łyżek gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki spirytusu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej posypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy kawałek przekroić na środku na 5-6 cm i przewinąć.
Olej rozgrzać. Chrust smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

PĄCZKI

Składniki:
1 kg mąki tortowej, kostka masła, 1 szklanka cukru, 10 dag drożdży, 3/4 litra mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 żółtek, 1 łyżka spirytusu, sól, konfitury lub dżem do nadzienia, olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie:
Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać szczyptę soli, odstawić na 15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i wykrawać krążki o średnicy 4-5 cm. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur. Zlepić brzegi.
Układać pączki zlepioną stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podrosną smażyć na oleju w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią do dołu. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Osuszyć na ręczniku papierowym. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5