Chłodnik z nowalijkami

2015-04-30 09:54:48(ost. akt: 2015-04-30 09:59:21)

Autor zdjęcia: Nadesłane

Pełen chrupiących warzyw i świeżych ziół, niskokaloryczny i pyszny.
Składniki: 1 pęczek botwinki, 2 młode buraczki, pęczek rzodkiewek,1/2 łodygi rabarbaru, garść świeżego szpinaku, 1 świeży ogórek, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 3 jajka ugotowane na twardo, 400g maślanki, 400g kefiru, 400g zsiadłego mleka, 200g śmietany 18%, sól, pieprz

Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Do 250ml wrzącej, osolonej wody wrzucić botwinkę i buraczki, dodać pokrojony w kostkę rabarbar, gotować ok. 10 minut do miękkości, wrzucić na chwilę umyty szpinak, odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek, koperek posiekać. Ogórek, rzodkiewki, jajka pokroić w kostkę. Połączyć kefir, maślankę, zsiadłe mleko, śmietanę, dodać przygotowane składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać z młodymi ziemniakami.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5