Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej
2015-03-17 10:10:00(ost. akt: 2015-03-17 10:11:22)
Czas na...... świeże śledzie.
Świeży smażony śledź jest pyszny zaraz po usmażeniu, więc jeżeli wszystkie nie znikną z talerza, można włożyć do zalewy słodko kwaśnej. Już za kilka godzin można konsumować.
Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej
Składniki: 2 kg wypatroszonych, świeżych śledzi, mąka do obtaczania, olej do smażenia, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zalewa: 6 szklanek wody, 300 ml szklanka octu spirytusowego 10%, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka gorczycy, kilka liści laurowych, kolorowy pieprz, ziarenka kolendry, 2 płaskie łyżki soli, 2 cebule
Śledzie posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą lekko rumiane.
Ugotować zalewę z przygotowanych składników / stosunek wody i octu 5:1, jeżeli ktoś lubi mocne to 4:1 /,na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Usmażone śledzie ułożyć w słoikach, zalać gorącą marynatą, wszystkie przyprawy muszą być w każdym słoiku. Zakręcić, po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez