Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej

2015-03-17 10:10:00(ost. akt: 2015-03-17 10:11:22)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Czas na...... świeże śledzie. Świeży smażony śledź jest pyszny zaraz po usmażeniu, więc jeżeli wszystkie nie znikną z talerza, można włożyć do zalewy słodko kwaśnej. Już za kilka godzin można konsumować.
Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej


Składniki: 2 kg wypatroszonych, świeżych śledzi, mąka do obtaczania, olej do smażenia, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Zalewa: 6 szklanek wody, 300 ml szklanka octu spirytusowego 10%, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka gorczycy, kilka liści laurowych, kolorowy pieprz, ziarenka kolendry, 2 płaskie łyżki soli, 2 cebule

Śledzie posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą lekko rumiane.

Ugotować zalewę z przygotowanych składników / stosunek wody i octu 5:1, jeżeli ktoś lubi mocne to 4:1 /,na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Usmażone śledzie ułożyć w słoikach, zalać gorącą marynatą, wszystkie przyprawy muszą być w każdym słoiku. Zakręcić, po ostudzeniu wstawić do lodówki.


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5