Sałatki na każdą okazję

2015-03-16 09:48:52(ost. akt: 2015-03-16 11:02:04)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Sałatki z różnymi dodatkami – każdy je zna. Ziemniaki lub makaron w połączeniu z warzywami, jajkami, grzybami, mięsem lub rybami tworzą sałatkę- to ożywczy dodatek lub przystawka, a może również stanowić obfite danie główne. Dodatek sosu za każdym razem może odmienić smak tej samej kombinacji składników. Dzięki wielu różnym możliwościom zestawień składników można stworzyć własną wyjątkową sałatkę.
Czytaj e-wydanie O czym warto pamiętać, przygotowując sałatkę:
- z warzyw surowych do sałatek dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki, koperek, por, cebulę, ogórki, a z owoców jabłka, ananasy, morele, brzoskwinie z kompotu,
- marynowane grzybki, oliwki nadadzą sałatce bardziej ostry i wyrafinowany smak,
- nie należy obierać warzyw ze skórki przed ich gotowaniem, tylko po jego zakończeniu,
- można wykorzystać jarzyny, które zostały po przyrządzeniu wywaru, ale nie mogą być przegotowane, gdyż wtedy źle się kroją i podczas mieszania z sosem zatracają nadany im kształt – rozmazują się,
- sałatki doprawiamy zimnymi sosami, najczęściej majonezowym, a także olejem, śmietaną, jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem; dodany sos wiąże sałatkę, ułatwia jej przełykanie, zwiększa soczystość i wartość odżywczą oraz podnosi smak,
- wartość witaminową sałatek uzupełnia się dodatkiem surowego jabłka, zielonej pietruszki, szczypiorku itp.,
- możemy dodać ugotowane jajka, ryby, owoce morza, mięso pieczone, wędzone lub gotowane ( kawałki kurczaka, szynka),
- warzywa wchodzące w skład jednej sałatki, powinny być jednakowo rozdrobnione, kształt i wielkość jest uzależniona od surowca; najdrobniej sieka się dodatki zielone, jak szczypior, koper,
- sałatkę możemy podawać na listkach sałaty lub w salaterkach, można nadziewać nimi niektóre warzywa, takie jak pomidory i ogórki,
- powierzchnię sałatki pokrywamy cienką warstwa majonezu, aby warzywa nie wysychały i nie traciły wartości odżywczych,
dekorujemy składnikami zawartymi w sałatce, możemy użyć jajek lub większych kawałków warzyw ( marchew, por).

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5