Rosół

2015-03-09 09:31:04(ost. akt: 2015-03-09 09:43:24)

Autor zdjęcia: Nadesłane

Najbardziej lubię zupę pomidorową i rosół. Są to ulubione smaki mojego dzieciństwa. Rosół czy pomidorowa na wiejskiej kurze…..pycha!!!!! Bardzo smaczny jest też rosół na przerośniętej tłuszczem wołowinie. Można ugotować go również na cielęcinie lub kurczaku, ale wówczas ma delikatniejszy smak. Najsmaczniejszy i najbardziej wyrazisty w smaku rosół otrzymamy jednak z mięs mieszanych, z przewagą wołowiny. W pierwszej fazie gotowania rosołu na powierzchni tworzy się biała piana, tzw szumowiny. Jest to wartościowe białko. Większość przepisów zaleca usunąć pianę łyżką cedzakową. Jeżeli pianę pozostawimy, białko podczas gotowania zupełnie się rozpuści a rosół będzie miał lepszy smak.
Składniki: 70dag mięsa/ wołowina, kura lub kurczak/, 2 litry wody, 20 dag włoszczyzny, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki, czosnek.


Mięso na rosół zalewamy zimną wodą, przykrywamy garnek i powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem – im wolniej, tym lepiej, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodajemy sól, włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Aromat wzbogaci również ząbek czosnku. Tuż przed podaniem dodajemy zieleninę.

Dla lepszego smaku możemy dodać zrumienioną cebulę / pokrojoną na grube plastry cebulę zrumienić, bez tłuszczu, na patelni lub podpiec na blasze w piekarniku.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5