140 chlebów na godzinę a chałka w 3 sekundy. FILM

2014-05-28 13:38:37(ost. akt: 2014-05-28 13:53:46)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Odwiedziliśmy piekarnię w Bisztynku, aby przyjrzeć się pracy tych, którzy pieką dla nas chleb powszedni. Rozmawialiśmy z piekarzami i cukiernikami. Piekarz z 19 -letnim stażem ugniata 140 bochenków w ciągu godziny. Mistrz cukiernictwa pokazał nam jak się splata chałki.
Andrzej Jachowicz, gdy zaczynamy rozmawiać, wałkuje ciasto francuskie. Między warstwy ciasta wgniata wałkiem margarynę. Po rozwałkowaniu ciasto trafia do chłodni na pół godziny. Potem znów jest wałkowane. - Żeby było dobre ten proces trzeba powtórzyć 4 razy – wyjaśnia cukiernik.

Nie jest jednak tak, że te pół godziny, gdy francuskie jest w chłodni cukiernik przeznacza na odpoczynek. Po przyjściu z chłodni zaczyna robić ciasto kruche. Potem parzone. Potem krem bezowy do ptysiów, krem do eklerów, wałkuje ciasto francuskie i odnosi je do chłodni, porcjuje ciasto na słodkie bułki i drożdżówki, wałkuje ciasto francuskie, i pokazuje mi jak się robi chałki..

Robi to w takim tempie, że zauważam tylko, iż chałkę splata się z czterech wałeczków ciasta. Ten splot cukiernik wykonuje w 2-3 sekundy. Dziś musi zrobić 36 takich chałek.

Reportaż z piekarni w Bisztynku zostanie opublikowany w najbliższym wydaniu "Gońca Bartoszyckiego", w piątek, 30 maja. Film pokazuje jak mistrz cukiernik splata chałki.

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl



Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. fanka #1405208 | 94.254.*.* 28 maj 2014 14:13

    Mmmmm, Andrzej- przystojny, dowcipny i do tego takie słodkie cuda robi... Super facet! Pozdrawiam Cię Przystojniaku. Dawna koleżanka z Bisztynka.

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. pudzianek #1405654 | 46.77.*.* 28 maj 2014 22:44

      pozdrowienia od bylego praktykanta swietnie sie z wami pracowalo

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    2. alek #1405232 | 95.160.*.* 28 maj 2014 14:49

      mistrz ;)

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    3. iwona #1406989 | 95.40.*.* 30 maj 2014 19:57

      najlepsza ekipa z jaką kiedykolwiek pracowałam-pozdrawiam

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

    4. Anetka #1405425 | 5.172.*.* 28 maj 2014 18:32

      Nasz Kochany Mistrz.

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5